Контент

Пісочний пиріг з яблуками та калиною Листопад

Порцій: 8-10  
Калорійність: ккал  
Час приготування: Очікування 2 години, приготування 1,5 години

Опис

Дуже гарний осінній пиріг з пісочного тіста та начинкою із яблук та ягід цікавий не тільки відмінним смаком, але й оригінальним оздобленням.

пиріг листопад

Верх пирога прикрашений осінніми листочками з пісочного тіста: різьбленими кленовими, хвилястими дубовими, липовими, схожими на сердечки.

яблучний пиріг з калиною

Звісно, щоб зробити цю красу, треба повозитися, але воно того варте!

Інгредієнти:

На форму 26-29 см, для тіста:
  • 2,5 склянки борошна (325 г);
  • 140 г холодного вершкового масла;
  • 2 чайні ложки цукру;
  • 2 столові ложки рафінованої олії;
  • дрібка солі;
  • дрібка ваніліну;
  • 6-8 столових ложок крижаної води.
Для начинки:
  • 1,5 кг яблук;
  • 100 г білого цукру;
  • 45 г коричневого цукру (неочищеного, з цукрових буряків);
  • 1 чайна ложка кориці;
  • Дрібка солі;
  • 3 столових ложки борошна;
  • 50 г вершкового масла;
  • Пригорща калини або журавлини (або в’яленої вишни чи родзинок);
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 1 столова ложка крохмалю.

Інструкція:

Готуємо пісочне тісто. До просіяного борошна додаємо цукор, сіль, ванілін, олію та холодне масло, порізане шматками. Перетираємо руками у крихту. Потроху вливаємо холодну воду, замішуємо не крихке, м’яке тісто. Якщо кришиться - треба більше води; якщо, навпаки, переборщили водою та тісто липне - досипте трохи борошна. В залежності від вологості борошна, може знадобитися від 4-6 до 8 ложок води. Тісто ділимо на 2 частини: більшу (2/3) та меншу (1/3). Формуємо кулі, загортаємо у плівку чи пакети, притискаємо, щоби куля набула форми диску, та кладемо до холодильника на 2 години чи на ніч. готуємо пісочне тісто

За 15 хвилин до того, як виймати тісто, готуємо начинку. Яблука миємо, очищуємо від серцевини та шкірки, нарізаючи на 4 частини та потім ще на 4. Збризкуємо соком лимону. Додаємо до яблук борошно, цукор, корицю, сіль та ретельно перемішуємо.

готуємо яблучну начинку

Розігріваємо духовку до 200С. Більшу частину тіста на листі пергаменту розвалковуємо у корж, на 2 см більший за діаметр форми. Разом із пергаментом переносим до форми, формуємо корж, залишка тіста з країв обрізаємо качалкою. Ставимо форму до холодильника.

Меншу частину тіста також розкачуємо між двома листами пергаменту та вирізаємо листячко. Обрізки разом із краєчками коржа збираємо у кульку та знов розкачуємо.

Дістаємо з холодильника корж, притрушуємо ложкою борошна чи крохмалю. Викладаємо яблука, посипаємо ягодами та тремо на великій тертці холодне вершкове масло.

Викладаємо зверху листячко з тіста. Щоб гарно трималося, трохи змочуємо нижній бік водою. Притрушуємо пиріг цукром та ставимо до духовки. Випікаємо 10 хвилин за температури 200 С, тоді 20 хвилин за 175 С, далі накриваємо листом фольги (щоб яблука гарно пропеклися) та випікаємо ще 20-25 хвилин. Перевіряємо шпажкою, якщо треба, печемо ще хвилин 5-7 без фольги до сухої шпажки та золотистого кольору.

пиріг листопад фото

Охолоджуємо пиріг у формі, тоді перекладаємо на тацю та посипаємо цукровою пудрою.

пісочний пиріг з яблуками

Або прикрашаємо ягодами.

пиріг з яблуками та ягодами

Обережно, щоб не розкришити, нарізаємо на порції та смакуємо осіннім яблучним пирогом.

осінній пиріг з яблучною начинкою
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів