Пісочний пиріг з яблуками та калиною Листопад
Опис
Дуже гарний осінній пиріг з пісочного тіста та начинкою із яблук та ягід цікавий не тільки відмінним смаком, але й оригінальним оздобленням.
Верх пирога прикрашений осінніми листочками з пісочного тіста: різьбленими кленовими, хвилястими дубовими, липовими, схожими на сердечки.
Звісно, щоб зробити цю красу, треба повозитися, але воно того варте!
Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна (325 г);
- 140 г холодного вершкового масла;
- 2 чайні ложки цукру;
- 2 столові ложки рафінованої олії;
- дрібка солі;
- дрібка ваніліну;
- 6-8 столових ложок крижаної води.
- 1,5 кг яблук;
- 100 г білого цукру;
- 45 г коричневого цукру (неочищеного, з цукрових буряків);
- 1 чайна ложка кориці;
- Дрібка солі; 3 столових ложки борошна;
- 50 г вершкового масла;
- Пригорща калини або журавлини (або в’яленої вишни чи родзинок);
- 1 столова ложка лимонного соку;
- 1 столова ложка крохмалю.
Інструкція:

За 15 хвилин до того, як виймати тісто, готуємо начинку. Яблука миємо, очищуємо від серцевини та шкірки, нарізаючи на 4 частини та потім ще на 4. Збризкуємо соком лимону. Додаємо до яблук борошно, цукор, корицю, сіль та ретельно перемішуємо.

Розігріваємо духовку до 200С. Більшу частину тіста на листі пергаменту розвалковуємо у корж, на 2 см більший за діаметр форми. Разом із пергаментом переносим до форми, формуємо корж, залишка тіста з країв обрізаємо качалкою. Ставимо форму до холодильника.
Меншу частину тіста також розкачуємо між двома листами пергаменту та вирізаємо листячко. Обрізки разом із краєчками коржа збираємо у кульку та знов розкачуємо.
Дістаємо з холодильника корж, притрушуємо ложкою борошна чи крохмалю. Викладаємо яблука, посипаємо ягодами та тремо на великій тертці холодне вершкове масло.

Викладаємо зверху листячко з тіста. Щоб гарно трималося, трохи змочуємо нижній бік водою. Притрушуємо пиріг цукром та ставимо до духовки. Випікаємо 10 хвилин за температури 200 С, тоді 20 хвилин за 175 С, далі накриваємо листом фольги (щоб яблука гарно пропеклися) та випікаємо ще 20-25 хвилин. Перевіряємо шпажкою, якщо треба, печемо ще хвилин 5-7 без фольги до сухої шпажки та золотистого кольору.

Охолоджуємо пиріг у формі, тоді перекладаємо на тацю та посипаємо цукровою пудрою.

Або прикрашаємо ягодами.

Обережно, щоб не розкришити, нарізаємо на порції та смакуємо осіннім яблучним пирогом.
