Контент

Кавовий пиріг на кефірі

Порцій: 8-10  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 10 хвилин, випікання 35 хвилин

Опис

Я вже двічі за минулий тиждень печу цей чудовий кавовий пиріг на кефірі - швидкий та напрочуд смачний! Він пухкий та м’якенький, неначе кавова хмаринка, та навдивовижу ароматний! До філіжанки ранокової кави - саме те, що треба.

кавовий пиріг на кефірі

Рецепт дуже простий. Ця випічка на кефірі робиться із доступних продуктів та за невеличкий час, а результат перевершує усі сподівання!

кавовий пиріг

Кавовий пиріг - один з найсмачніших пиріжечків, які мені доволилось пекти і пробувати, а їх чимало. І зовсім невелика кількість рецептів із десятків випробуваних мною стають нашими фаворитами - тобто такими рецептами, які хочеться повторювати знов і знов. Ось пиріг із кавовим смаком та ароматом - один з улюблених, разом із бісквітом, яблучним пирогом, медівником та шоколадним тортом.

ароматний кавовий пиріг

Пропоную і Вам спробувати цей нескладний рецепт. Хай кавовий пиріг на кефірі стане і Вашим улюбленим!

інгредієнти для кавового пирога

Інгредієнти:

На форму 20-22 см:

Для тіста:

  • 100 мл кефіру (або кисломолочної закваски);
  • 3 чайні ложки розчинної кави;
  • 2 середніх яйця;
  • 150-180 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • ¼ чайної ложки солі;
  • 150 г борошна (1 склянка вмістом 250 мл);
  • 2 чайні ложки розпушувачу;
  • 1/3 чайної ложки харчової соди.

Замість соди можна взяти додаткові півложки розпушувачу (усього разом тоді 2,5 ч.л.). Я пекла пиріг на заквасці, на звичайному та термостатному кефірі. Тільки на йогурті не пробувала, бо йогурт має трохи інший склад молочнокислих бактерій, ніж кефір, тож пиріг на деяких видах йогурта може вийти глевким (надто якщо у складі є ацидофільна паличка), а перевіряти не хочеться. Краще обирати кефір чи просту закваску, наприкладж Яготинську.

Для крему, за бажанням:

  • 3 столові ложки сметани;
  • 1 столова ложка цукрової пудри;
  • 1 чайна ложка розчинної кави.

Для глазурі, за бажанням:

  • Шматок шоколаду (25-35 г);
  • 1-2 столові ложки сметани.

Крем та глазур робити не обов’язково - пиріг сам по собі смачний, але із кавово-сметанним кремом та шоколадною глазур’ю він стає ще вологішим та смачнішим й перетворюється на чудовий домашній торт!

Інструкція:

Масло заздалегідь дістаємо з холодильника, аби воно розм’якшилося. Форму застилаємо промащеним маслом чи олією пергаментом. Духовку розігріваємо до 170 С. Перший момент приготування - мій найулюбленіший: всипаємо у кефір розчинну каву та розмішуємо.

каву розмішуємо з кефіром

У процесі розмішування кефір забарвлюється у кавовий колір, це дуже гарно - спочатку можна побачити візерунки кавовим по білому, а як він пахне!..

розчинна кава з кефіром

Тепер трохи збиваємо яйця із цукром - півхвилини на низькій швидкості міксера цілком достатньо.

збиваємо яйця із цукром

Вливаємо до збитих яєць кавовий кефір та перемішуємо.

додаємо кавовий кефір

Тепер додаємо м’яке масло та знов збиваємо.

додаємо м’яке масло

Просіюємо до збитої маси борошно, змішане із розпушувачем та содою, солимо та знов перемішуємо. Тісто готове! Бачите, як просто.

до збитої маси додаємо борошно

Далі викладаємо тісто до форми та ставимо до духовки на середню поличку.

викладаємо массу у форму

Випікаємо за 170-180С упродовж 30-35 хвилин. Якщо бачите, що верх пирога вже рум’яниться, а середина іще сира - зменшуємо температуру, а на дно духовеки можна поставити сковороду із водою, щоб низ пирога не пригорів. Коли пиріг підніметься, набуде золотисто-коричневого кольору, а шпажка при перевірці тіста всередині залишатиметься сухою, - він готовий.

випікаємо пиріг

Дамо пирогу хвилин 5 охолонути у формі, а тоді перекладаємо на тацю. Саме час приготувати крем, якщо Ви хочете перетворити пиріг на торт!

даємо пирогу охолонути

Поки пиріг вистигає, змішаємо сметану із кавою та цукровою пудрою.

змішуємо сметану із кавою та цукровою пудрою

Крем готовий. Можна розрізати корж навпіл та промастити кремом. Або ж, якщо корж не дуже високий (коли печете у великій формі), можна просто змастити його кремом зверху замість глазурі, виходить дуже смачно!

корж промащуємо кремом

Я цього разу промастила кавовою сметанкою всередині, а для верхнього коржа розтопила шоколад на водяній бані із додаванням сметани.

розтоплюємо шоколад на водяній бані

Вийшла шоколадна глазур, якою я змастила верх пирога.

намащуємо пиріг глазур'ю

Смачнющий кавовий пиріг на кефірі готовий!

смачний кавовий пиріг

Час заварити горнятко духмяної кави та запросити домашніх на кавування:)

пиріг на кефірі до кави
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(19 голосів, в середньому: 4.2 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів