Львівський сирник із шоколадом
Опис
Чудовий десерт - Львівський сирник - можна готувати у безлічі варіацій, кожна з яких смачна по-своєму! Додавайте до сирної маси ягоди, цукати чи шматочки шоколаду - та отримуйте кожного разу новий десерт, смачний та корисний. Адже смачнющий Львівський Сирник із задоволенням їдять навіть дітки-вередулі, які не полюбляють сир у іншому вигляді.
А якщо дитині до вподоби шоколад, то їй буде до смаку і цей сирник з шоколадом - із шоколадними краплинками у середині та товстим шаром вершково-шоколадної глазурі зверху.
Для сирника обирайте найсвіжіший, жирний та якісний домашній сир. Готуватимемо за рецептом Дарії Цвек, додавши до базового варіанту трохи шоколадних крапель.
Інгредієнти:
На форму 30х10 см:
- Сир 750 г;
- 3 відварені середні картоплини;
- Яйця 4 великих чи 5 маленьких;
- Цукор 200-225 г;
- Масло вершкове - 150 г;
- 1,5 чайної ложки розпушувачу;
- Дрібка солі;
- Ваніль на кінчику чайної ложки;
- 100 г шоколадних крапель;
- 30 г вершкового масла та 80-100 г шоколаду для глазурі.
Інструкція:
Картоплини миємо, орчищуємо та відварюємо до готовності. Коли охолонуть, разом із сиром прокручуємо через м’ясорубку. У цьому рецепті картопля додається замість крохмалю, борошна чи манки, надаючи сирнику особливо ніжної текстури.

По одному додаємо до сирно-картопляної маси жовтки, віокремлені від білків, та розтираємо ложкою.

Додаємо цукор та перемішуємо.

Додаємо розм’якшене за кімнатної температури масло, перемішуємо.

Всипаємо до сирної маси шоколадні краплі-дропси. Якщо таких нема, просто покришіть плитку шоколаду на дрібні шматочки.

Яєчні білки збиваємо міксером із дрібкою солі, десь 4-5 хвилин, починаючи із малої швидкості та поступово збільшуючи. Отримуємо легку, та стійку білу піну та обережно вмішуємо її до сирної маси.

Вистеляємо форму промащеним олією пергаментом та викладаємо сирну масу.

Випікаємо сирник із шоколадом у духовці, розігрітій до 160-180С, на середній поличці, упродовж 45 хвилин - 1 години 10 хвилин. Усі духовки відрізнються одна від одної, тому час випікання може бути різним. Сирник готовий, коли він зарум’яниться зверху, а всередині сирна маса ущільниться та не буде приставати до шпажки.

Хай сирник вистигне у формі, бо в теплому вигляді він надто ніжний. Тим часом приготуємо глазур. Поєднуємо шматочки шоколаду із вершкоим маслом (чи вершками або молоком). Ставимо на водяну баню.

Помішуючи, нагріваємо, доки масло та шоколад розтануть, утворюючи гладку однорідну шоколадну масу. Якщо глазур надто густа, можна додати трошки молока - 0,5-1 столову ложку. Готову глазур зннімаємо з водяної бані, хай трохи охолоне.

Форму із сирником накриваєм тацею, перевертаємо, обережно викладаючи сирник, та знімаємо з нього папір.

Поливаємо сирник шоколадною глазур’ю.

Ось який апетитний!

Та ще трохи терпіння: сирник буде смачнішим, якщо деякий час настоїться. В ідеалі треба залишити його у холодильнику на ніч. Або хоча б на дві години.

В охолодженому вигляді сирник і смакує краще, і нарізати його тонкими скибочками вдається акуратніше. Втім, якщо нетерплячка, то можна їсти сирник теплим, просто ложкою! :)