Американські панкейки з кленовим сиропом
Опис
Панкейки - то американські млинці: невеличкі, товстенькі і дуже смачні. Назва «панкейки» походить від двох англійських слів: «pan» - сковорода та «cake» - пиріг. Тобто це «пиріжки на сковороді»:)
Панкейки невеликого діаметру, порівняно із тонкими млинцями, і пухкі, наче бісквітні. Рецепт панкейків з кленовим сиропом походить з Канади - країни із яскравим кленовим листом на прапорі. Це напрочуд смачно: теплі, ніжні млинці, политі солодким бурштиновим сиропом. Також можна полити медом чи джемом, або сиропом шипшини. Але найаутентичніші канадські панкейки подають саме з кленовим сиропом. Нумо і ми спробуємо цю колоритну страву!
Особливість рецепту ще й в тому, що їх печуть на сухій сковороді, зовсім без жиру. Змащувати її салом чи олією, як для зівичайних млинці, не потрібно. Щоби панкейки легко знімалися, раджу пекти їх на спеціальній сковороді для млинців - наприклад, із керамічним покриттям. Втім, можна спробувати й на чавунній сковороді із гладкою поверхнею.
Інгредієнти:
- На 12 панкейків:
- 2 великих або 3 маленьких яйця;
- 2 столові ложки цукру;
- Дрібка солі;
- Дрібка ваніліну;
- 1 склянка молока (200 мл);
- 1 склянка борошна (130 г);
- 2 чайні ложки розпушувачу;
- 2 столові ложки олії;
- Кленовий сироп для подачі.
Інструкція:
Обережно відокремлюємо жовтки від білків. Пильнуйте, щоб до білків не потрапила краплинка жовтка, бо тоді білки будуть не так гарно збиватися.

Збиваємо жовтки із сіллю упродовж 1 хвилини та вливаємо молоко. Перемішуємо.

Просіюємо до збитих жовтків борошно, змішане із розпушувачем та ваніліном.

Перемішуємо, а тоді збиваємо, поки щезнуть грудки.

Додаємо до тіста олію - завдяки їй панкейки не прилипатимуть до сковороди. Гарно вимішуємо.

Додаємо до білків цукор.

Миємо та насухо витираємо вінчики міксера, а тоді збиваємо білки із цукром. Спочатку на низькій швидкості, далі перемикаємо на середню і нарешті - на високу. Загалом треба збивати упродовж 4-5 хвилин, допоки білки утворять густу, об’ємну білу піну із «м’якими піками».

За 3-4 заходи вмішуємо збиті білки до тіста - по колу, загортаючими рухами від країв до центру, в одному напрямку, щоб зберегти пишність - як для бісквіта. І тісто виходить наче бісквітне: наповнене мініатюрними повітряними бульбашками, не рідке й не густе, воно повільно ллється, як сметана.

Тепер розігріваємо суху, чисту сковороду. Зручніше використовувати таку, що її діаметр не дуже великий: до 20 см. В мене велика млинцева сковорода, тому частина поверхні «гуляє», якщо млинці невеликі. Коли розігріється, наливаємо по центру 2-3 столові ложки тіста та швидко, легкими рухами, розподіляємо його, щоб вийшов круглий млинець розміром з невелику тарілку.

Смажимо на вогні трохи більшому за середній. Спочатку ви побачите, як на панкейку з’являються бульки. Зачекайте, ще рано перевертати.

А ось коли ці бульки полопаються, утворивши дірочки, млинець трохи змінить колір, а його краї зробляться коричнево-золотистими знизу, - тоді вже час перевертати на другий бік. Коли сковорода розігріється, панкейк пектиметься десь 35-45 секунд з першого боку і секунд 15 із другого.

Смажимо панкейк з іншого боку.

Готові американські млинці знімаємо на тарілку.

Хай трохи охолонуть, бо в гарячому стангі вони надто ніжні, - тоді можна буде скласти їх апетитною стопочкою.

Поливаємо панкейки кленовим сиропом та подаємо до чашки какао, чаю чи кави з молоком.

Смачного сніданку та гарного настрою!