Брускетта з помідорами, базиліком та сиром
Опис
Радо ділюся з Вами чудовим рецептом, що є справжнім хітом Літа! Це брускетта на вогнищі, смачнющі канапки із хрусткою підсмаженою скоринкою та ніжним м’якушем, із соковитими помідорами та запашною зеленню!
Назва bruscetta походить від італійського bruscare, що означає «запікати на вугіллі». Брускетту можна зготувати за 10-15 хвилин на дачі чи у селі, чи на на пікніку. Це найпростіша страва на природі, легкий і смачний перекус, що до вподоби дорослим і дітям. Я відкрила для себе цей рецепт два роки тому і дотепер кожного літа неодмінно кілька разів готую брускетту на вогнищі. Так здорово назбирати на городі стиглих помідорів щойно з гілочки, викопати часнику, зірвати трохи свіжої зелені - й тут-таки приготувати із цих дарунків Літа запашку, хрумку брускетту! А у прохолодний сезон чи в дощову погоду можна робити брускетту в духовці.
Для найпростішої брускетти потрібен білий хліб, олія та часник. Хліб - в ідеалі - італійська чіабатта, але чудово підійде й наш «гірчичний» чи якийсь смачний білий батон. Так само і з олією: аутентичну брускетту поливають оливковою олією першого холодного віджиму, найзапашнішою та найкориснішою. Але я кілька разів пробувала із нашою духмяною соняшниковою олією - також виходить смачно!
До речі, саме так і виник рецепт брускетти - момихіть, коли на олійнях італійці куштували першу порцію олії нового врожаю. Щоби спробувати, вони підставляли під олію шматочок хлібу, обсмажений тут-таки на вогні. А потім вже з’явилися безліч різновидів брускетт: від найпростішої - із помідорами та базиліком - до складних рецептів із сиром, шинкою прошутто, болгарським перцем тощо.
Зараз пропоную вам приготувати просту та напрочуд смачну брускетту із помідорами, сиром та зеленню. Класичний рецепт - помідори черрі, моцарелла та зелений базилік; втім, наш варіант - із «голландським» сиром та фіолетовим базиліком та петрушкою - також чудовий!
Інгредієнти:
- 4-8 скибочок білого хлібу;
- 4-5 зубків часнику;
- Оливкова олія;
- Пучок зелені (петрушка, кріп, базилік);
- Кілька помідорів (якщо черрі, то 12-15, якщо величенькі, то 3-4);
- 50 г сиру.
Сир додаємо за бажанням, буде смачно й лише з помідорами та зеленню.
Інструкція:
Розпалюємо невелике вогнище. Щоби підсмажити хліб, не треба багато дров, як для шашлику - досить невеликого оберемку хмизу.
Поки хмиз прогорить та перетвориться на вугілля, ріжемо хліб скибочками 1-1,5 см завтовшки. Часник очищуємо. Помідори миємо та ріжемо: невеличкі - кружальцями, чималі - дрібними шматочками. Є два варіанти приготування: можна викласти кружальця помідорів на хліб, а можна змішати друбно нарізані помідори із подрібненим часником та зеленню, посолити та потім викласти на підсмажений хліб цей соковитий «салат». Для черрі більше пасує перший варіант, для великих томатів - другий.
Коли вогнище прогорить, ставимо над вугіллям, десь на висоті 15 см, решітку, викладаємо на неї хліб та чекаємо, доки він трохи підсушиться, хвилин 3-5.
Тоді кожен шматочок натираємо часником та викладаємо другим боком до вугілля й збризкуємо оливковою олією.
Чекаємо ще пару хвилин - сильно підсушувати не треба, у брускетти має бути тонка хрумка скориночка, а усередині хліб має бути м’якеньким.
Час викласти на хліб шматочки сиру та помідори, або ж навпаки - спочатку помідорний шар, а тоді сир. Тримаємо брускетту над вугіллям ще 1-2 хвилини, і канапки готові.
Подавати та куштувати брускетту неодмінно потрібно теплою, тут-таки, щойно вона буде готова!
Смачного!