Рецепт вергунів. Хрустики на сметані
Опис
Пропоную Вам чудовий рецепт улюблених ласощів з дитинства — хрустики на сметані! Хрусткі, золотисті, у легкому сніжку цукрової пудри... Смакота!
Є кілька варіацій рецепту хрустиків, або, як правильніше казати українською, вергунів: на молоці, на кефірі, на сметані. Я знайшла цей рецепт ось тут, на Гарді:
https://thegard.city/read/dosvid/107843/vesilni-recepti-u-pervomajsku-20-stolittya
Таких ось хрустиків на сметані багато-багато смажили на весілля у 70-80-х роках 20 століття! Правда ж, цікаво? І я вирішила відтворити давній рецепт. Вийшло легко та смачно!
Інгредієнти:
На 2 таці хрустиків:
- 3 яйця
- 100 г цукру
- 100 г сметани
- півпакетика ванільного цукру
- велика дрібка солі
- 3,5-4 склянки борошна
Інструкція:
Рецепт дуже простий! Змішуємо яйця, цукор, сіль — можна міксером, можна просто вінчиком чи виделкою; додаємо сметану, знов перемішуємо, та замішуємо тісто, поступово додаючи борошно. Його може знадобитися більше чи менше - “скільки візьме тісто”, щоби вийшло не липким та еластичним. Гарно вимішуємо тісто — хвилин 5, за необхідності підсипаючи борошно. Ретельне вимішування сприяє тому, що тісто робиться гладеньким та перестає прилипати до рук; добре розвалковується й не рветься. Вимісіть хвилин 5, тоді діліться на дві частини, одну розвалковуйте на столі, злегка притрушуючи борошном, до 2 мм завтовшки.

Нарізаємо ромбиками навскоси, всередині кожного робимо проріз та протягуємо кінчик хрустика.

Розігріваємо у сотейнику рафіновану олію (1 склянка, в мене малий сотейник на 4-5 хрустиків, зате олії йде небагато, на відміну від широкої пательні). В гарячу олію обережно викладаємо хрустики. Смажимо, доки зазолотяться знизу, тоді перевертаємо виделкою.

Коли підрум'яняться з обох боків, виловлюємо шумівкою та викладаємо на паперові рушники, аби прибрати зайвий жир.

Тоді перекладаємо на тацю та притрушуємо крізь ситечко цукровою пудрою.