Якщо залишились крашанки: Італійський великодній пиріг La Torta Pascualina
Опис
В кого ще залишилися крашанки? Нумо готувати смачний та оригінальний пиріг зі шпинатом, сиром та яйцями! Принада рецепта в тому, що якраз є куди подіти давно зварені яйця! Хоч і кажуть, що вони можуть полежати в холодильнику аж 20 діб, якщо шкаралупа ціла (а як тріснута — всього 3 дні), але ми не будемо перевіряти, еге ж? Краще спробуймо Великодній пиріг, який італійці наче спеціально придумали для тих, хто шукає, що приготувати з варених яєць.
В оригіналі пиріг називається La Torta Pascualina, він дуже весняний — зелененький, жовтенький, як кульбабкова галявина, ефектно виглядає та дуже просто готується! Потрібне готове листкове тісто, просте чи листково-дріжджове (другий варіант, як на мене, смачніший), великий пучок шпинату (в оригіналі 1 кг, але можна взяти й 500 г), трошки сиру та яйця: штук 6-7 круто зварених та 1 сире.
Можна випікати шпинатний пиріг з яйцями в одній великій формі (22-24 см) або в порційний формочках, тоді вийдуть симпатичні кекси — я зробили такі з перепелиними яйцями, та круглий пиріг у формі 18 см, все це з 450 г листково-дріжджового тіста. Дуже смачно, корисно та гарно!
Інгредієнти:
- 450 г листкового тіста
- 200 г сиру
- 6-8 яєць
- 500 г шпинату
- 20 г вершкового масла
- сіль, мелений чорний перець за смаком
Інструкція:
Тісто розморозьте за кімнатної температури, яйця очистіть, шпинат покладіть на кілька хвилин в холодну воду, тоді промийте листочки проточною водою та обсушіть у друшляку. Наріжте шпинат смужками та протушкуйте кілька хвилин на вершковому маслі, помішуючи — не надто довго, щоб він зберіг свій яскравий зелений колір.

Форми змастіть олією. З тіста виріжте кола за діаметром трохи більше за діаметр форми та викладіть на її денце.

Поєднайте сир, шпинат та сире яйце, посоліть та поперчіть. Половину жовтка з сирого яйця можна залишити для змащування, щоби пиріг мав гарну скоринку.

Викладіть на тісто очищені варені яйця, цілком або половинками.

Заповніть проміжки між яйцями сирно-шпинатною начинкою.

Так само і з маленькими кексиками-пиріжками, тільки яйця перепелині.

Накрийте зверху колом із тіста розміром як форма, защипніть краєчки, наколіть виделкою та змастіть жовтком із чайною ложечкою молока.

Так само, знову ж, із порційними кексами, а духовка в цей час розігрівається до 200-210 С.

От що в нас вийшло: пиріг та кексики!

Випікаємо хвилин 20-25, маленькі можуть бути готові швидше, а пиріг у великій формі пектиметься трошки довше.

Осьо наші маленькі пиріжечки!


Дуже оригінально виглядає, чи не так?

А ось і великий пиріг.

Смакує як теплим, так і коли охолоне.

Спробуйте! Я вже тричі печу цей смачний пиріг зі шпинатом та яйцями, дякувати друзям-італійцям за рецепт!! Сподіваюся, він стане й Вашим улюбленим:)