
Ясна річ, що буряк треба брати найкращий борщовий, такий, що не з білими кільцями, а яскравого насиченого кольору.

Буряк очистіть та натріть на великій тертці, залийте водою — десь 200-300 мл, щоб буряк повністю був занурений у воду. Проваріть 10 хвилин, додайте оцет (це 2,5 столової ложки, оцет — білий, не яблучний — тобто оцтова кислота, 9%) - та занурте у відвар круто зварені білі яйця,бажано гарячі, так колір краще схопиться.

Тепер чекайте. Чекайте довго, чекайте нудно. Ну, чи не нудно — тим часом можна ще щось пофарбувати. Бо чекати треба добу. Ну, хоча б до ранку, Наші яйця квасились у буряковім відварі годин двадцять. Коли я їх виловила, то спочатку побачила обіцяний гарний, насичено рожевий колір. Майже малиновий. Проте... Варто було взяти яйце до рук, а надто — сполоснути водою, як фарба починала змиватися.

До речі, ми не стали проціджувати відвар — залишили в ньому тертий буряк, гадали, так колір буде більш насиченим. Але ефект вийшов інший — бурякові смужки, де торкалися яєць, утворили мармуровий малюнок. Тож яйця вийшли не рівномірного забарвлення, а строкаті. І ще: постоявши в холодильнику, бурякові яйця з малинових стали брунатними... Тож я й кажу: варіть борщ!
Як фарбувати яйця куркумою
Куркума не тільки покращує пам'ять, ця сонячна спеція ще й здатна зафарбувати будь-що у життєрадісний жовтий колір: тісто в булочках, яйця, посуд, ваші руки, стіл... Отож ефект дійсно є! Скажу чесно, з-поміж всіх протестованих натуральних барвників для яєць саме куркума варта першого місця. Але беріть посуд, який не шкода, бо він теж пофарбується у жовтий зсередини. З часом, звісно, відмиється, але тільки з часом:)
- 1 столова ложка куркуми
- 0,5 столової ложки оцту
- 1 чайна ложка солі

У 250 мл води додали вищезазначену суміш куркуми, оцту й солі. Сіль — щоб яйце під час варки не тріснуло. Туди ж опустили біле яйце та проварили 15 хвилин. Тоді виловили та поклали на серветку. Отримали гарний сонячно-жовтий, насичений колір, який не змивався водою (як і зі стінок посуду). Втім, посуд через пару днів таки відмився, а яйце порадувало своїм кольором.
Кава та чай — природні барвники для яєць
Ну дужі природні — такі натуральні, що пофарбовані чаєм чи кавою яйця не відрізнити від звичайного яйця із коричневою шкаралупою. Цибулиння дає набагато насиченіший колір!
Як фарбували: біле яйце відварили в 200 мл води з додаванням 1 столової ложки чайного листя (чорний чай без домішок) упродовж 15 хвилин. Для візерунку ще й нитку намотали. Вийшов світло-брунатний колір, приємний, проте — навіщо, коли куряче яйце з крамниці вже має такий самий, а то й яскравіший?

Щоб пофарбувати яйце кавою, пропонується відварити яйця з додаванням до води по 1 чайній ложці з гіркою меленої заварної кави на 1 яйце. Ми й відварили одне,і то добре, бо шкода кави. Краще її заварити та посмакувати, ніж отак на яйця витрачати: кавове яйце вийшло точно таким, як коричневе покупне.
Фарбуємо яйця шпинатом
(Кропивою, петрушкою...)
Зразу скажу: не переводьте шпинат! А також іншу зелень. Краще зваріть зелений борщ, зробіть омлет чи пиріжки. Ми взяли 75 г шпинату на 250 мл води (і добре, що не 150 г на пів літру, як пропонували в інтернеті).

Прокип'ятивши шпинат упродовж 5 хвилин із дрібкою солі, щоб не втратив свого зеленого кольору, занурили у гарячий відвар білі круто зварені яйця та залишили на добу.

І що? Як не покладеш поруч біле яйце, то різниці майже не помітиш. Світло-світло-зеленкуватий колір шкаралупи — чим вартий такий ефект такої кількості смачного шпинату? Гадаю, що ні.

Ми використовували заморожений шпинат, а в інтернеті зустрічався ще й варіант зі свіжим: загорнути яйце в листок шпинату, обмотати ниткою та зварити. Причому на ілюстрації до цього “рецепту” були не яйця, загорнуті в шпинат, а... “шпинатні яйця” - овальні брусочки замороженого шпинату! Ми їх одразу впізнали, оскільки в нас були такі самі, з АТБ. Отак-о!
Як фарбувати яйця капустою

В інтернеті стверджують, що сік краснокачанної (синьої) капусти надає яйцям насиченого синього кольору. Ну-ну. Ми не пошкодували чверть качана досить таки вартісної та смачної синьої капусти, щоб перевірити це на практиці. Сік отримали за допомогою сікочавилки — з 1/4 качана вийшло майже 150 мл. Непогано, враховуючи те, що на сайтах радять взяти кілька качанів (!) капусти, нашаткувати, додати оцет та залити водою на ніч. У ванній залити, еге ж! - не втрималась я. Отже, ми занурили одне зварене біле яйце в капустяний сік та стали чекати. Спочатку витягали його кожні 10 хвилин, але результату не бачили, тому заспокоїлись і вирішили залишити на ніч. Проте на завтра яйце не пішо далі блідо-блакитно-сіруватого кольору. І де ж той насичений синій?

Гаразд, вирішила я. Продовжимо експеримент. Ми ж не додали оцет. Може, справа в ньому? А ще в мене було верхнє листя від капусти — те, що трохи в'яле, не піде в салат. От його я нашаткувала, залила водою з оцтом, почекала, доки настоїться — до ранку. Відварила нове яйце та опустила гарячим в настій. Та залишила на добу. Час від часу заглядала в ємність та перевертала яйце, аби пофарбувалося рівномірно. Але воно однак набуло майже обіцяного кольору тільки знизу. Тож вийшла цікава крашанка — зверху ніжно-блакитна, знизу синя. Результат таки є, проте вважаю, що надто багато продуктів і зусиль на нього витрачено. Якщо вам вже так хочеться синіх яєць, купіть синій харчовий барвник, а з капусти зробіть салат.

От яка веселка у нас врешті вийшла.

Попри всі нюанси, виглядає симпатично! Але чи варто це витраченого часу та продуктів? Чи краще таки за 15 хвилин пофарбувати харчовими барвниками у яскраві кольори?

Ми вам показали, а ви вирішуйте самі:)