Як зробити сир маскарпоне
Опис
Вам теж доводилось чути про вершковий сир маскарпоне, з яким є багато смачних рецептів – а може, доводилося й куштувати? Той загадковий маскарпоне зустрічався мені в списку інгредієнтів популярного десерту, який давно мріяла приготувати – тірамісу! Але у невеличких містах вершковий сир знайти складно. До того ж, маскарпоне ще й доволі дорогий. А тірамісу спробувати хочеться! Тож я стала шукати рецепт сиру маскарпоне в домашніх умовах. Стрічалося багато різних варіантів – від підвішування у марлі жирної сметани до нагрівання її з лимонним соком. Після пари спроб я обрала для себе найпростіший та найефективніший рецепт домашнього маскарпоне, і зараз поділюся з Вами!
Сьогодні я розповім, як зробити сир маскарпоне із вершків та дитячого сирка, а у наступній публікації Ви дізнаєтеся, як приготувати домашній тірамісу без сирих яєць із цим маскарпоне. Смакота!!!
Цей рецепт маскарпоне подобається мені своєї легкістю. Вершковий сир готується за 5 хвилин, вам знадобиться міксер і все! Ніякої метушні із каструлями, марлею, ситом. І вихід готового продукту – 100%. Тобто якщо гріти сметану з соком лимона, а потім проціджувати крізь марлю, то у вас з літру домашньої сметани вийде грам 200 сиру, а решта – сироватка. Щоправда, я їй не дала пропасти – зробила млинці. Але, як я пробувала зробити маскарпоне зі сметани, проціджувати довелося тричі, бо спочатку геть усе просочувалося крізь марлю – і сироватка, і гіпотетичний сир – я тільки дивувалася, зазираючи до друшляка – а де ж маскарпоне? Сметана, що згорнулася, уся була внизу, у мисці. На другий раз у марлі був тоненький шар сиру, а коли я вилила сироватку до друшляка з марлею утретє та залишила на ніч, вранці дуже здивувалася, побачивши, що трошки сиру таки вийшло. Тож не готуйте за цим рецептом. Готуйте краще за тим, що описаний нижче!
Інгредієнти:
На 400 г маскарпоне:
- 200 г сиру;
- 200 мл 33% вершків.
Інструкція:
Сир має бути жирний та смачний. Можна домашній, а я беру дитячий ванільний сирок – знаєте, отой, де намальовані повітряні кульки? Він ніжний та трішки солодкий. Якщо берете простий сир – протріть його крізь сито чи збийте блендером, аби став однорідним та ніжним.
Вершки неодмінно мають бути жирні, бо рідкі просто не зіб’ються у густу масу. Тож обирайте 33-35%. І ще вершки мають бути неодмінно добре охолоджені – не менш як 2 години у холодильнику. Тоді вони добре збиваються. Для кращого ефекту посуд, у якому збиваєте, теж варто охолодити – потримати миску хвилин 10 у холодильнику.

Отже, поєднуємо протертий сир чи сирочок із холодними вершками та збиваємо міксером на низькій швидкості упродовж 5-8 хвилин. Час збивання може бути меншим чи довшим – дивіться на консистенцію сиру. Коли побачите, що вінчики міксера почали залишати чіткі сліди, маса стала густішою, пишною, - домашній маскарпоне готовий.

Сир маскарпоне дуже смачний просто так, ним можна намастити млинці, додати ягоди чи фрукти і зробити смачний десерт, чи, звісно ж, тірамісу!

Чекаю Вас на сайтику, щоби розповісти рецепт цього неймовірно смачного десерту:)

Це не маскарпоне, а цілковите гівно! Яке і не пахне справжнім. Сметану, саме сметану, потрібно заморозити і відцідити відстояну сироватку. Все!! Ніжний, м'який маскарпоне готовий.
P.S Руки мені цілувати не треба!
Не треба поводити себе так нечемно на моєму сайті. Ви в гостях теж так господарці вказуєте, що і як готувати?
Якщо маєте свій рецепт - викладіть його культурно.
Усім, хто пробував маскарпоне із сиру, він сподобався.