Як приготувати тірамісу в домашніх умовах
Опис
Я давно мріяла приготувати тірамісу в домашніх умовах, бо чула багато про цей суперпопулярний десерт! Але мені бракувало основних складників: савоярді та маскарпоне, до того ж, зупиняло те, що у класичному рецепті тірамісу є сирі яйця. Але врешті усі зірки зійшлися докупи: у крамницях нашого міста з’явилося савоярді, я навчилася готувати домашній маскапоне із сиру та вершків (дивіться попередню публікацію), і знайшла рецепт тірамісу без сирих яєць. Результат перевершив усі сподівання. Домашній тірамісу у великій формі 35х25 см розлетівся за вечір!
Уся родина смакувала й нахвалювала, ще й добавки просила! Бо тірамісу – дійсно неймовірно смачнючий, напрочуд ніжний і дійсно тане у роті. Він до смаку всім – і дорослим, і дітям! Спробуйте і Ви!
А ще мені до вподоби те, як просто та швидко його готувати. Я гадала, це складно. А виявилося, що зробити тірамісу вдома – справа до снагу навіть кулінарові-початківцю! Якщо навіть Ви не пробували пекти торти – то тірамісу Вам неодмінно вдасться. Бо це торт-десерт без випікання, із приготуванням його впорається навіть дитина. Тільки ось каву заварити треба обережно, щоб не обпектися – тож нехай це зробить дорослий. А викладати шари печива та прошарувати їх вершковим кремом зможуть і юні кухарчата.
Отже, готуємо італійський десерт тірамісу вдома!
Інгредієнти:
- Бісквітне печиво савоярді - 300 г;
- Вершки 33% - 400 мл;
- Сир домашній чи сирок дитячий – 200 г;
- Цукрова пудра – 100 г;
- Кава свіжозаварена, бажано заварна – 200 мл (1 склянка);
- Коньяк – 1 столова ложка;
- Какао-порошок – 2 чайні ложки;
- Шоколад темний – 1-2 шматочки.
Печиво савоярді – довге, хрумке й ніжне. Його можна знайти у мережі супермаркетів «Копійка», там, де печиво. Якщо не знайшли, савоярді можна спекти вдома. Я ще не пробувала. Якщо наважуся – розповім!
Каву бажано брати мелену, заварити її, щоб було смачно. Із розчинною вже не те.
Якщо десерт їстимуть діти, коньяк можна не додавати.
Посипати тірамісу мможна лише какао або лише шоколадом. Смачно і так і так. Якщо ви чули, що какао можна вдихнути, куштуючи десерт, – то неправда. Перевірено. Какао-порошок зволожується, поки десерт настоюється у холодильнику, тож внюхати його навряд чи вийде.
Інструкція:
Отже, спочатку заваримо каву, щоб вона встигла охолонути.
Тоді я готую домашній маскарпоне із сирків та вершків. 200 г протертого сиру треба збити міксером на малій швидкості із 200 мл холодних (не менш 2 години в холодильнику) жирних вершків (не менш як 33%). Збиваємо упродовж 5-8 хвилин, до загущення. Якщо у Вас є готовий маскарпоне – чудово, беремо його та йдемо далі.
А далі беремо решту вершків – ще 200 мл (неодмінно охолоджених, щоби вони гарно збилися!), виливаємо у охолоджений посуд та збиваємо на низькій швидкості, по столовій ложці додаючи цукрову пудру.

Збиваємо також хвилин 5 – поки побачите, що вершки густішають і міксер залишає на них гарні хвилі.

Тоді по ложці додаємо маскарпоне, потрошку збиваючи до однорідності, доки вмішаєте увесь сир.

Крем для тірамісу готовий!

А тим часом і кава вже не гаряча. Проціджуємо її у тарілку, додаємо коньяк.

Швидко-швидко, можна сказати - миттєво, щоб не встигло розмокнути, вмочаємо печиво з обох боків у каву та викладаємо рядами до форми.


Перший шар печива змащуємо половиною вершкового крему.

Тоді викладаємо другий шар печива, вмоченого у каву.

А на нього – другий шар крему. Якщо поспішаєте, можна викласти ложкою. А якщо хочете більш гарно, - з кондитерського пакету з насадкою «зірочка».

Половину тірамісу я притрушую через ситечко какао-порошком.

А на другу половину – натираю зверху чорний шоколад на мілкій буряковій тертці.

Тепер накриваємо десерт фольгою чи ставмо форму у пакет – та на 2-4 години до холодильнику. За цей час десерт настоїться та набере своєї фірмової ніжності.

Готовий тірамісу можна нарізати на порційні квадратики у формі та викладати звідти на тарілки за допомогою лопатки.

Або ж куштувати ложками просто з форми!

Але, на мій погляд, ложками з форми – це недостатньо вишукано, як на такий ресторанний десерт (хоча й привабливо). Тож можна зробити тірамісу не у одній великій формі, а у порційних креманках – а з них уже кожен їстиме як собі бажає!
