Домашня буженина в духовці
Опис
Досить купувати ковбасу та шинку у крамниці! Краще приготуємо смачну та кориснішу за складом страву – буженину по-домашньому.
Запечене м’ясо має цілком натуральний склад, на відміну від магазинних ковбас – хтозна, що туди додають! Рецепт домашньої буженини дуже простий, готувати легко, а смакувати потім добре. І до гарніру на друге, і на бутерброди собі на роботу чи дітям до школи.
Я пробувала різні рецепти запеченого м’яса, і цей, яким зараз ділюся з Вами, - найкращий. М’ясо особливо м’яке завдяки маринаду з червоного вина, а набір спецій та часник надають страві чудового аромату.
Інгредієнти:
- 1 кг свинини (яблучко, ошийок);
- 3 столові ложки червоного вина;
- 3 чайні ложки крупної солі;
- Набір спецій «універсальний» або 1/3 чайної ложки суміші перців;
- 2-3 лаврових листа;
- 1/3-1/2 чайної ложки куркуми;
- Сушений базилік;
- Кілька зубків часнику.
Інструкція:
Змішуємо спеції та сіль. Використовуйте ваші улюблені прянощі – чорний мелений перець чи солодку паприку; базилік чи розмарин – вони нададуть страві апетитного аромату. Куркума – дуже корисна приправа, вживання якої покращує пам’ять, а ще завдяки куркумі у буженини буде чудова золотиста скоринка.
Насипаємо третину суміші спецій до харчового пакетику (перевірте, щоб він був цілий).

М’ясо миємо, обсушуємо паперовим рушником та кладемо до пакетика на спеції. Поливаємо червоним вином, а зверху висипаємо другу частину спецій (і ще третина поки що залишається).

Загортаємо пакетик та ставимо до холодильника на ніч. Якщо треба приготувати сьогодні – хай маринується за кімнатної температури протягом 2 годин. А у холодильнику замариноване м’ясо можна залишити навіть на 2-3 дні: що довше воно перебуває в маринаді, то м’якішим буде.
Діставши м’ясо, викладаємо його на фольгу для запікання та посипаємо з усіх боків залишком спецій. Можна нашпигувати часником. Знизу та зверху покладемо по лавровому листочку.

Щільно загортаємо м’ясо у фольгу та кладемо у форму для запікання чи пательню. Наливаємо на дно посуду на 2 см води.

Ставимо до розігрітої духовки та запікаємо за 180С протягом 1,5-2 годин. Буженина готова, коли м’ясо при перевірці кінчиком ножа буде м’яким, а бульйон з нього – прозорим.

Коли буженина трохи охолоне, нарізаємо м’ясо скибочками.

Страва чудово підходить до різномантіних гарнірів – картоплі, каші, макарон, або ж просто на хлібі, як бутерброд, теж дуже смачно! Запечене м’ясо добре зберігається у холодильнику упродовж 3-4 діб.