Як зробити картопляники зі вчорашнього картопляного пюре
Опис
Якщо у вас з учора чи навіть позавчора залишилося картопляне пюре, перетворіть його на нову, смачну, гаряченьку страву — картопляники! Обожнюю їх настільки, що іноді, буває, готую пюре спеціально для того, щоб зробити картопляники.
Золотисті, кругленькі, з апетитною скоринкою та ніжні всередині, та ще й зі сметанкою... Смакота! Люблю їх чи не більше, ніж драники. А взагалі, просто диво, скільки смачнющих, розмаїтих та простих страв можна приготувати з картоплі.
Рецепт картопляників, яким поділюся нижче, простий і, так мовити, базовий. А на його основі можна вигадати багато нових варіацій! Дуже смачні картопляники з грибами, печінковим паштетом чи шинкою всередині: начинки можна додавати різні. А ще можна запікати картопляники в духовці, замість смажити на пательні.
Інгредієнти:
На 15 штук:
- 400 г картопляного пюре
- 1 невелике яйце
- сіль за смаком
- 0,5- 2/3 склянки борошна
- олія для смаженя
- сметана для подачі
Інструкція:
Отож беремо картопляне пюре, туди додаємо яйце, трошки солимо, можна меленого чорного перцю додати за смаком, перемішуємо виделкою гарненько із яйцем, розминаємо грудочки. Тоді всипаємо туди 3-4-5 столових ложок борошна та вимішуємо: картопляне тісто має бути не надто крутим, аби картоплянички вийшли ніжними.
Решту борошна висипаємо на дошку й викладаємо туди картопляну масу. Формуємо ковбаску та обкачуємо в борошні зусібіч. Тоді нарізаємо ту ковбаску кружальцями 1,5-2 см завтовшки та кожне кружальце знов-таки обкачуємо гарно в борошні з усіх боків. Тоді картопляники не прилипатимуть до пательні. На цьому етапі можна приготувати картопляники з начинкою: просто робіть кружальця більшими та тоншими, розплескавши їх на долоні, та посередині викладайте начинку, після чого заліплюйте, як вареник, та надавайте круглої чи довгастої форми. Якщо круглий — вийде картопляник, якщо довгастий — то вже зрази чи цепеліни.
Варіанти начинок:
- шматочок шинки чи ковбаски
- шматочок твердого сиру
- чайна ложка печінкового паштету
- ложка тушкованої капусти
- ложка обсмажених з цибулею шампіньонів