Англійські великодні булочки Hot Cross Buns
Опис
Спробуймо Британську великодню випічку: смачнющі та запашні булочки Hot Cross Buns стануть вашим улюбленим рецептом.
Ці великодні булочки такі смачні та духмяні, що ви неодмінно захочете пекти їх ще, разом із нашими українськими пасочками. І, хоча по суті це просто дріжджові булочки на кефірі, насправді вони надзвичайно ароматні та смакують особливо. Це тому, що у тісто додають багато прянощів.
Нещодавно на сайті вийшла підбірка рецептів до Великодня різних країн Європи, там теж є ці булочки. Втім, вони варті того, щоби надрукувати окремим рецептом. Hot Cross Buns настільки популярні у Великій Британії, що про них навіть склали дитячу пісненьку. Булочки легко впізнати за візерунком на них у вигляді хреста, який малюють окремим тістом-пастою. Тому вони так і звуться: Hot означає гарячі, Cross - хрест, а Buns - булочки.

Інгредієнти:
- 60 мл кефіру чи сметани
- 2 яйця
- 100 г цукру
- 55 г вершкового масла
- 0,5 чайної ложки солі
- 70 г повнозернового борошна
- 400 г пшеничного борошна (3 склянки)
- цедра апельсина та лимона
- 1-1,5 склянки темних та світлих родзинок і цукатів.
- 1 чайна ложка кориці
- 0,5 чайної ложки молотого сушеного імбиру
- 1/3 чайної ложки куркуми
- 1/8 чайної ложки мускатного горіху
- 1/8 чайної ложки меленої гвоздики
- 3 столових ложки абрикосового джему
- 50 г борошна
- 50 мл води
Інструкція:
На початку розтираємо дріжджі із ложкою цукру, вливаємо тепле молоко та кефір кімнатної температури (кефір підігрівати не варто, бо перетвориться на сир, а холодний теж не треба, бо дріжджі люблять тепленьке). Перемішуємо, додаємо склянку просіяного борошна, знов перемішавши, ставимо в тепле місце на 20 хвилин.
А поки що розтопимо масло, лимон та апельсин ретельно миємо в гарячій воді зі щіточкою, а тоді заливаємо окропом на 5 хвилин. Це довзволить змити зі шкірки цитрусових восковий наліт, який наносять для крашщого зберігання, та позбутися гіркуватого присмаку лимонної цедри. Родзинки заливаємо теплою кип'яченою водою - не киплячою, щоби у родзинках збереглися корсині речовини. Воду, до речі, можна випити, вона смакує як узвар та теж поживна й корисна.
Коли у тісті з'являться бульбашки, додаємо решту цукру та кефіру, яйця (половину яєчного білка залишаємо для змащування), частину борошна, перемішуємо.Тоді додамо негаряче масло і знов перемішаємо. Далі всипаємо цільнозернове борошщно (його просіювати не треба), тремо в тісто лимонну та апельсинову цедру, ще раз перемішуємо. Разом із наступною порцією борошна додаємо спеції та сіль, а в останню частину борошна всипаємо родзинки, відтиснувши їх від зайвої вологи, та цукати, бажано натуральні. Вимішуємо тісто упродовж 10 хвилин (якщо прилипрає до рук, змастіть їх олією, а підсипати борошно не треба, щдоби булочки вийшли ніжними), накриваємо у мисці рушником та ставимо в тепле місце, допоки тісто підійде у два рази.
Далі ділимо тісто на 15 частин, формуємо кульки та викладаємо на деко, застелене пергаментом, чи у форму для випікання. Щоби булочки не прилипали, папір чи форму змащуємо олією. Накриваємо булочки рушником та залишаємо в теплі на 1 годину. А тим часом приготуймо пасту для малюнка: змішаємо воду із борошном.

Бцулочки змащуємо сумішшю яєчного білка із водою. Пасту викладаємо в кондитерський пакетик чи у звичайний бутербродний пакет, зрізаємо куточок шириною до 1 см та малюємо візерунок на булочках.

Ставимо булочки в розігріту духовку та випікаємо при 190 С упродовж 30-35 хвилин, до золотистого кольору та сухої шпажки.


Гарячі бцулочки змащуємо абрикосовим джемом за допомогою кондитерського пензлика, тоді вони гарно блищатимуть.

Спробуйте ці духмяні булочки: тепер ви пектимете на Великдень не тільки пасочки!

Бажаємо усім Світлого Великодня, любові та миру.

Нагадую: заради безпеки вас та ваших рідних, залиштеся цьогоріч удома на Великдень. Святкове богослужіння можна подиівитися онлайн. А щоб посвятити паски, зробимо так, як робили наші бабусі за радянських часів: ставили великодній кошик на вікно на ніч та й казали: "Ніч прийде, сам Бог освятить".
