Як заморозити кріп на зиму
Опис
Обожнюю пахощі свіжого, духмяного кропу! Це моя найлюбіша зелень; кріп здається мені запашнішим за усі інші пряні травки - петрушку, кинзу, селеру... тільки базилік пахне майже настільки ж апетитно та запаморочливо! Але базилік - зелень специфічна, багато його не з’їси, а от кріп можна їсти пучками! Що ми і робимо на початку літа, коли якраз починається сезон свіжої зелені.
Гарні, великі кущі кропу буяють скрізь на полях та городах - зривай та їж! Хочется, щоб таке роздолля було цілий рік. Але взимку та ранньою весною кріп і дорогий, і не такий запашний. Та ми знаємо рішення: заготувати кріп на зиму! Тоді Ви в будь-який сезон матимете ароматну зелень для своїх страв.
Є кілька способів заготівлі зелені: сушіння, засолювання, заморожування. Я пробувала усі ці варіанти, і дійшла висновку, що найкращий з них - заморожування.
Чому так? Бо сушена зелень втрачає свій смараговий колір та, хоч і зберігає пахощі, але тільки частково - вже не така запашна, як свіжа.
Засолена у слоїках зелень зберігається не усю зиму, а лише пару місяців, а потім жовкне та набуває неприємного смаку.
А от заморожена зелень може зберігатися цілий рік - аж до наступного врожаю, при цьому її зовнішній вигляд та смакові властивості зберігаються ідеально. Сипнеш замороженого кропу чи петршку до борщу - наче зі свіжою зеленню. Але майте на увазі, що разморожувати і повторно заморожувати зелень не варто - вона стане несмачною. Тому для цього способу зберігання потрібен холодильник із сучасною морозильною камерою. Щоби дістали заморожену зелень - насипали пару ложок до страви - і сховали назад.
Зараз я розповім Вам, як заморозити кріп на зиму. Таким чином можна заморожувати також петрушку, шпинат чи асорті з кропу та петрушки. А от базилік, на мою думку, краще все ж таки сушити.
Інгредієнти:
- Свіжий кріп.
- велика миска,
- дуршлаг чи сито,
- рушник,
- дошка,
- ніж;
- пластикові ємності чи пакети для заморожування.
Інструкція:
Спочатку зелень треба гарно вимити. Витрушуємо з неї всіх мурашок. Потім набираємо у миску холодної чистої води та занурюємо зелень. Чекаємо хвилин 5, хай відмокне пил.

Потім виймаємо та прополіскуємо у проточній воді. Струшуємо та кладемо у сито чи дуршлаг, щоби стекли залишки вологи. Можна розкласти на рушнику.

Хвилин через 10 можна продовжувати. Обрізаємо корінці, можна срізати також і надто товсті стебла. Втім, вони також дають гарний аромат, тож я просто міленько ріжу. А Ви можете заготувати тільки самі гілочки, а стебла засушити та використати для консеруввання помідорів чи огірків.

Дрібно нарізаним кропом щільно заповнюємо пластикові стаканчики (дуже зручно використовувати стаканчики з кришками від сметани та сиркових десертів). Ще можна заморожувати зелень у пакетах із зіп-замком - це дає економію місця у морозильній камері, бо пласкі пакетики займають менше простору, ніж стаканчики.

Ставимо ємності із зеленню до морозильної камери - тепер у Вас в будь-яку пору року є запашна літня зелень!