Як заморозити глід на зиму
Опис
Усі знають, що глід корисний для серця. Але чи знаєте Ви, що це не єдина цілюща властивість плодів глоду? Я тільки-но читала на цю тему, бо ми назбирали на бузьких схилах відерце глоду, і дізналася багато цікавого!
Виявляється, глід корисний не лише для серця, але й для нервової системи, для печінки та нирок, для підшлункової залози, імунної системи та організму в цілому. Глід містить антиоксиданти та пектин, які виводять з організму токсичні речовини; знижує рівень цукру; нормалізує цикл у жінок; має спазмолітині властивості, тому знімає головний біль та неприємні відчуття у плечах та попереку. Напої з глоду допоможуть зняти втому та напругу, заспокоять та нададуть снаги!
Але багато глоду їсти не можна: 100-150 г на день це максимум, бо що занадто, то не здраво: при передозуванні глід знижує тиск та викладає сонливість. Маленьким дітям, майбутнім мамам та тим, що годують діточок, також не варто вживати страви з глоду.
Глід можна не лише сушити, але й заготовувати на зиму багатьма іншими способами: заморожувати, варити варення, компоти та навіть робити цукати! Ми з Вами спробуємо спочатку найпростіший спосіб – заморозити ягоди, а потім зваримо варення.
Я обрала варіант заморозити, бо сушіння, як не дивно складніше. Якщо нема спеціальної сушарки, треба відрегулювати духовку на дуже маленьку температуру: за одними даними, до 40-60С, за іншими – 70-90С. Не кожна духовка так може. Сушити треба із прочиненими дверцятами, час від час помішуючи ягоди. Це, як на мене, надто клопітно. Можна ще сушити на батареї чи на сонечку. Але ж на сонці добре сушити влітку, коли промені гарячі та погода суха, восени ж вогко та хмарно. На батареї ж є ймовірність, що глід розсиплеться, коли ви закриватимете фіранки або кицька захоче погрітися:)
Тому пропоную Вам заморозити глід на зиму. Зверніть увагу, що збирати глід треба в чистих місцях, далеко від автошляхів, промзон та звалищ!
Інгредієнти:
- Глід
Інструкція:
Щоби зберегти максимальні кількість корисних речовин, треба заморожувати ягоди якнайшвидше. Якщо ваша техніка має режим швидкого заморожування – чудово, це -18С. Якщо ж ні чи ви не знаєте, яка температура у морозильній камері, тоді зробімо так. Не пхаймо зразу багато ягід у пакетики чи коробочки: краще заморозимо їх за кілька прийомів, невеличкими порціями.
Спочатку глід треба ретельно вимити. Якщо ягоди майже чисті, то промиваємо у ситі під краном. Якщо у пилюці, то ліпше потримати їх декілька хвилин у мисці з водою, тоді ягоди виловити, воду злити та поміняти. Повторити пару разів, доки вода стане чистою.

Тоді промити у друшляку та залишити у ньому на кілька хвилин.

Далі висипати на рушник, щоби обсушити ягоди.

Обсушені ягоди розсипаємо в один шар на тацю з бортиками, таку, що влізе до морозилки, або на фольгу, краї якої загнуті так, щоб утворилися бортики.

Ставимо до морозильної камери (я ставила на ніч). Тоді зсипаємо заморожений глід до пакетиків та зберігаємо у морозилці. От як просто.

А наступного разу я розповім Вам два рецепти варення з глоду. Тож заходьте на сайт!