Суп з білої квасолі
Опис
Смачний та поживний суп із квасолі посідає почесне призове місце у хіт-параді зігріваючих зимових супів, поряд із гороховим супом, який ми нещодавно готували.
Квасоля мені подобається в усіх стравах: з нею виходить смачнющий борщ, чудова томатна підлива, корисний салат вінегрет та ось - чудовий суп!
Пропоную і Вам потішити своїх домашніх смачною першою стравою.
Інгредієнти:
-
На 3 л води:
- 1 склянка білої квасолі;
- 3 середні картоплини;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 столові ложки олії;
- 1 без верху столова ложка солі чи за смаком;
- 1-2 лаврових листи;
- Зелень свіжа чи заморожена - кріп, петрушка, зелена цибуля;
- перець чорний горошок чи мелений за смаком.
Інструкція:
Щоби квасоля швидко зварилася та добре засвоювалася, потрібно напередодні її залити чистою холодною водою та залишити на ніч. Води треба в 2-3 раза більше, ніж квасолі. За ніч квасоля вбере багато води і потому буде швидко готуватися. Цей прийом варто застосовувати для приготування не лише супу, а й усіх страв із квасолі - коли варите її для вінегрету, пиріжків, підливи тощо.

Набираємо до каструлі води, висипаємо замочену квасолю та ставимо варитися на середній вогонь. Квасоля вариться досить довго, десь 30-40 хвилин - це залежить від її розміру та сорту. Коли вона почне ставати м’якою, але залишатиметься ще трохи твердуватою, час додавати інші інгредієнти.

Картоплю чистимо, ріжемо невеликими кубиками та додаємо до супу. Можна разом із картоплею додати частину моркви у вигляді кружалець, а решту додамо до засмажки.

Хай вариться разом із квасолею хвилин 7, а ми тим часом зробимо засмажку, яка надасть супу гарного золотавого кольору.

Розігріваємо на пательні олію та обсмажуємо 1-2 хвилини подрібнену цибулю.

Далі додаємо терту моркву та обсмажуємо, помішуючи, ще пару хвилин, до м’якості.

Додаємо засмажку до супу. Солимо, перемішуємо та варимо упродовж 3-4 хвилин.

Тоді додаємо до супу зелень, перець та лавровий лист. Через 1-2 хвилини можна знімати з вогню: суп із квасолею готовий.

Також квасолевий суп можна варити не лише з білої, а й із кольорової квасолі. Тільки тоді він буде не світло-золотистого кольору, а темного, брунатного - такий колір надає коричнева чи строката квасоля.
