Локшина домашня
Опис
Ділюся рецептом з мого дитинства: саме таку смачну домашню локшину на яйцях готувала моя бабуся у ті часи, коли ще не було ніяких машинок для розвалковування тіста та нарізки локшини. Качалка та ніж — от і весь кухонний інструмент! А яка смачнюща виходить домашня яєчна локшина!
І чималенько — зі 100 г борошна можна двічі зварити трилітрову каструлю супу з локшиною. Про той суп мова буде окремо, бо він гідний персональної публікації на сайті. А зараз нумо готувати домашню локшину! Це нескладно, і ось побачите — коли Ваша родина спробує продукцію “домашньої макаронної фабрики”, вони не схочуть їсти покупне, а проситимуть готувати ще:)
Домашня локшина добре зберігається: одну порцію можна зварити одразу, а другу — підсушити на столі та зберігати кілька тижнів у скляній тарі.
Інгредієнти:
На 100 г борошна
- 1 середнє, ближче до великого, куряче яйце;
- 0,5 чайної ложки олії;
- 0,25 чайної ложки солі.
Інструкція:
Краще брати яйця від домашньої курочки, із яскравим жовтогарячим жовтком — тоді й локшина буде сонячна, мова кульбабка. Яйце має бути немаленьке, бо тоді вологих інгредієнтів забракне і доведеться додавати більше олії.
Отже, стіл застеляємо пергаментом та просіюємо туди гіркою борошно. На вершечку тої гірки робимо заглиблення та вбиваємо туди яйце. Ось такий “яєчний вулкан” вийшов:) Трохи солимо... І починаємо замішувати тісто. Спочатку перемішуємо ложкою, а тоді руками. Щоби тісто не липло, змащуємо руки олією.
![починаємо замішувати тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-1.jpg)
Вимішувати тісто для локшини треба довгенько — хвилин 5, а краще — 10, бо при вимішуванні в тісті утворюється клійковина, яка дає змогу тонесенько розкачати його, щоб воно при цьому не порвалося. Отже, гарно вимішуємо — спочатку тісто неоднорідне, отже, треба продовжувати.
![вимішуємо тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-3.jpg)
А коли воно стане гладеньким, м'яким та приємним, еластичним та не липким — тоді досить.
![еластичне тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-2.jpg)
Загортаємо тісто у пакетик та кладемо відпочити у теплому місці хвилин на 15-20. Це необхідний етап, оскільки під час настоювання клійковина у тісті стає міцнішою, а нам того і треба, щоби отримати тоненьку та ніжну локшину.
От ми та тісто відпочили... Час розвалковувати тісто! Це та же вправа для тренування рук:) Мабуть, може замінити кільканадцять віджимань та підтягувань. Спочатку тісто буде вередувати: ви його розвалковуєте, а воно хоче стягтися назад, мов гумове. Але не варто хвилюватися: локшина не буде гумовою, навпаки — танутиме у роті. Треба тільки постаратися та розкачати тісто якомога тонше — так, щоби крізь нього бачити було малюнок на стільниці:) Для зручності можна трохи підпилювати стіл борошном, але не надто, щоби тісто не стало ще крутішим.
![розволокуємо тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-4.jpg)
От ви розкачали тісто тоненько, що аж світиться. Залишаємо його на столі на хвилин 10, хай трошки підсушиться. А тоді починається найцікавіше!
![згортаємо тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-5.jpg)
Згортаємо тісто нещільним рулетиком та нарізаємо смужками 3-4 мм завширшки.
![нарізаємо смужками](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-6.jpg)
Далі беремо кожен завиванець за один кінчик та струшуємо, щоб розгорнувся у довгу вузьку смужку — це і є наша локшина. На цьому етапі приготування гарно покликати діток — їм буде цікаво допомагати!
Розсипаємо локшину на столі чи на дощечці, притрушеній борошном — щоб смужки тіста не злипалися між собою.
![розсипаємо локшину](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-7.jpg)
Домашня локшина готова! Бачте, як цікаво та гарно:)
![готова домашня локшина](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-10.jpg)
Тепер можна або гарненько підсушити локшину з півгодинки на повітрі та скласти на зберігання до слоїку чи мішечку з полотна, або ж покласти її до супу:)
![курячий суп з локшиною](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/03/lokshyna-domashnia-9.jpg)
Але про суп — у наступній публікації, тож заглядайте на сайт Рецепти Українською! Курячий суп на бульйоні з домашньою локшиною — незабаром буде... :)