Контент

Що приготувати з яєчних білків: 3 рецепти

Порцій: 8  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 55
Українська

Опис

Після того, як на Великдень випікаємо паски, залишається багато яєчних білків. У тісто для пасок додають тільки жовтки, а що робити із двома десятками білків? Раніше я робила просто великий білковий омлет, а згодом знайшла та опанувала ще пару цікавих та смачних страв із яєчних білків. Тож ділюся із Вами. Обирайте: таки омлет, домашні безе чи шифоновий бісквіт.

Найшвидше та найпростіше, це, звісно, омлет. Найдовше - безе. А шифоновий бісквіт готувати також легко, тому саме його я і роблю із білків останнім часом: двічі або тричі, і не набридає, бо всі його люблять.

Шифоновий бісквіт на білках

Це дуже ніжний, легкий та ароматний бісквіт. Перевага рецепта ще й в тому, що білки для бісквіту можуть бути не найсвіжіші, а такі, що тиждень-два постояли в холодильнику. Коли я печу пасочки, то білки зберігаю у скляних слоїках в холодильнику. І якраз за тиждень, коли з'їмо пасочки, починаю пекти бісквіти.

притрушуємо шифоновий бісквіт цукровою пудрою

Інгредієнти:

  • 8 яєчних білків;
  • 80 г цукрової пудри;
  • 180 г цукру;
  • 130 г борошна;
  • дрібка солі;
  • дрібка лимонної кислоти чи пів столової ложки лимонного соку;
  • ванілін на кінчику ложки.

Приготування:

Борошно просіюємо в миску та змішуємо із цукром.

Беремо білки кімнатної температури, додамє лимонну кислоту та починаємо збивати міксером, уевсь час на низькій швидкості. Як утвориться піна, по столовій ложці додаємо цукрову пудру, продовжуючи збивати, і так 4-5 хвилин, до густої білої піни.

У ту піну вмішуємо суміш борошна та цукру - обережно, по колу в одному напрямку, туди ж додаємо сіль та ванілін, можна лимонну цедру (тільки не забудьте запарити попередньо лимон в окропі на 5 хвилин, аби не був гірким).

Викладаємо у форму, змащену дуже тоненьким шаром олії, ставимо в духовку, розігріту до 180С, та випікаємо десь 30 хвилин, допоки бісквіт набуде золотистого кольору, а шпажка виходитимие з тіста сухою. Випікати білковий бісквіт найкраще у формі з отвором.

Якщо такої форми нема, можна взяти круглу, а посередині поставити порожню металеву банку від консервації.

шифоновий бісквіт із білків

Дамо бісквіту охолонути в духовці, тоді виймаємо, викладаємо на тацю та притрушуємо цукровою пудрою.

Білковий омлет

Тут усе просто:) Змішати, посмажити, з'їсти.

Інгредієнти:

  • яєчні білки;
  • молоко чи сметана;
  • сіль.

Приготування:

Яєчні білки перебовтуємо виделкою із молоком чи сметаною, солимо за смаком, можна додати подрібнену зелень, сир, ковбаску. Виливаємо у теплу пательню з тонким шаром жиру та смажимо під кришкою, доки омлет стане не рідким та злегка підсмажиться знизу. Тоді ділимо його лопаткою на кілька частин та перевертаєсмо, трошки обсмажуємо з другого боку.

Інгредієнти:

  • 3 яєчних білка;
  • 150 г цукру;
  • дрібка солі;
  • дрібка лимонної кислоти.

Інструкція:

Домашнє безе

Найкраще приготування безе описане в рецепті Київського торта, який є на сайті. Головні моменти:

  • білки для безе мають бути свіжі (такі не розтікаються довкола жовтка, а лежать пружним овалом);
  • у білки не має потрапляти бодай крапля жовтка;
  • збивати краще білки кімнатної температури, а не охолоджені, у сухому, знежиреному, чистому посуді;
  • безе скоріше треба не випікати, а сушити, за температури не нижче 100 та не вище 120С. Оптимальний варіант - 110С. Якщо менше, воно не пропечеться, якщо перевищити - вийде не білим та сухим, а карамельно-коричневим та в'язким, мов тягнучка.
[visual-link-preview encoded="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"]

Отож, збиваємо білки із дрібкою солі упродовж 2 хвилин на малій швидкості. Далі дождамє лимонну кислоту та продовжуємо збивати, по 1 чайній ложці додаючи цукор та поступово збільшуючи швидкість, усього 6-8 хвилин, до "твердих піків". Цікавий спосіб перевірити, чи досить: переверніть миску з білками, якщо не випадуть - отже, гарно збили.

Викладаємо білкову масу в кондитерський або звичайний пакетик, зрізаємо куток (хоча безе матимуть цікавішу форму, якщо використовувати насадки), та формуємо тістечка, викладаючи збиті білки на деко, застелене пергаментом (щоб безе не прилипли, змастіть папір шматочком вершкового масла). Між безе залишаємо 2-3 сантиметри.

Ставимо в духовку, розігріти до 110С, підсушуємо упродовж 1,5-2 годин. Першу годину краще не відкривати дверцята духовки, потім можна перевіряти: готове безе стає сухим та легким, палець не прилипає до нього, а при постукуванні почуєте характерний звук.

домашнє безе

Залишаємо безе в духовці до повного вистигання, чи до ранку.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів