Контент

Шифоновий бісквіт на яєчних білках

Порцій: 8 — 10  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 10 хвилин, випікання 35 хвилин

Опис

Після Великодня залишається чимало яєчних білків, тому що для пасочок треба лише жовтки, цілих 20 штук. А ось що приготувати з яєчних білків? Якщо Ви — вправний кулінар, можна зробити безе чи навіть Київський торт, але якщо хочеться чогось простого? Найпростіше — це зробити великий омлет, але є цікавіший варіант, і це — шифоновий бісквіт! Для нього якнайкраще підходять не найсвіжіші білки, а ті, що постояли у холодильнику. Отже, через тиждень після приготування пасочок саме час пекти бісквіт. Хоча білки можуть зберігатися у холодильнику навіть два тижні (у скляному слоїку із щільно закритою кришкою).

Рецепт кілька років тому мені розповіла мама — побачила цей бісквіт у кулінарній передачі. З того часу кожної весни після Великодніх свят ми печемо кілька шифонових бісквітів, й ті розлітаються миттєво! Бісквіт на білках дуже ніжний, світлий - майже біленький, із тоненькою, золотистою, хрусткою й солодкою скоринкою. А готувати його навіть простіше, ніж звичайний бісквіт із цілими яйцями.

Бажано мати форму для кексів із отвором, тому що при випіканні в ній краще циркулює гаряче повітря, тому бісквітові легше піднятися та пропектися. Я років три тому спеціально придбала таку форму для випікання шифону. Втім, якщо форми з дірочкою нема, можна вдатися до лайфхаку: поставити у круглу форму (22-24 см) бляшанку з-під згущенки по центру:)

Доповнення до рецепту: я таки спробувала спекти шифоновий бісквіт у формі без отвору. І він чудово вдався. Щоправда, може, випікався трохи довше, хвилин на 10. Але головне, що добре пропікся. Отже, якщо нема форми з отвором, печіть у круглій, чи квадратній, чи формі-сердечку:)

шифоновий бісквіт у формі сердечку

Інгредієнти:

  • 8 яєчних білків;
  • півсклянки цукрової пудри (80 г);
  • 1 склянка борошна (склянка 200 мл = 130 г, без верху);
  • 180 г цукру (неповна склянка);
  • дрібка лимонної кислоти (або пів столової ложки лимонного соку);
  • дрібка ваніліну;
  • дрібка солі;
  • за бажанням — цедра лимону чи помаранчі.

Інструкція:

Яєчні білки мають бути кімнатної температури, тому дістаємо їх з холодильника хоча б за півгодини до приготування бісквіту.

Форму змащуємо тонким шаром олії, найкраще змастити рукою, а тоді пройтися по внутрішній поверхні форми туалетним папером, який чудово вбере надлишки жиру.

Духовку розігріваємо до 160С.

Борошно просіюємо в одну миску, а цукрову пудру — в іншу.

До борошна додаємо цукор та сіль і перемішуємо.

Яєчні білки виливаємо до місткої миски, додаємо дрібку лимонної кислоти та починаємо збивати, увесь час на малій швидкості міксера. Збиваємо хвилини 2, а коли утвориться легка піна, починаємо додавати по 1 столовій ложці цукрову пудру. Продовжуємо збивати, всього десь 4-5 хвилин — до стійкої білої піни та м'яких піків.

Додаємо суху суміш (борошно із цукром) до збитих білків. Можна додати дрібку ваніліну чи лимонну цедру для аромату.

Акуратно вмішуємо суху суміш до збитої маси — в одному напрямку, рухами по колу, використовуючи ложку чи лопатку.

Викладаємо тісто в форму та ставимо в духовку.

Випікаємо шифоновий бісквіт за 160 С десь 30-35 хвилин. Готовий бісквіт пружний, при натисканні пальцем на ньому не залишається слід; скоринка набуває золотистого кольору, а дерев'яна шпажка, встромлена в бісквіт, залишається сухою.

Одразу не діставайте бісквіт з духовки — вимкніть її, і хай він там постоїть ще хвилин 10. Тоді виймаємо, проходимося лопаткою між бортиками форми та бісквітом та витрушуємо його на тацю.

Притрушуємо бісквіт цукровою пудрою крізь ситечко.

Нарізаємо скибочками.

Запрошуємо домашніх до чаювання із чудовим шифоновим бісквітом!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(11 голосів, в середньому: 3.5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів