Шифоновий бісквіт на яєчних білках
Опис
Після Великодня залишається чимало яєчних білків, тому що для пасочок треба лише жовтки, цілих 20 штук. А ось що приготувати з яєчних білків? Якщо Ви — вправний кулінар, можна зробити безе чи навіть Київський торт, але якщо хочеться чогось простого? Найпростіше — це зробити великий омлет, але є цікавіший варіант, і це — шифоновий бісквіт! Для нього якнайкраще підходять не найсвіжіші білки, а ті, що постояли у холодильнику. Отже, через тиждень після приготування пасочок саме час пекти бісквіт. Хоча білки можуть зберігатися у холодильнику навіть два тижні (у скляному слоїку із щільно закритою кришкою).
Рецепт кілька років тому мені розповіла мама — побачила цей бісквіт у кулінарній передачі. З того часу кожної весни після Великодніх свят ми печемо кілька шифонових бісквітів, й ті розлітаються миттєво! Бісквіт на білках дуже ніжний, світлий - майже біленький, із тоненькою, золотистою, хрусткою й солодкою скоринкою. А готувати його навіть простіше, ніж звичайний бісквіт із цілими яйцями.
Бажано мати форму для кексів із отвором, тому що при випіканні в ній краще циркулює гаряче повітря, тому бісквітові легше піднятися та пропектися. Я років три тому спеціально придбала таку форму для випікання шифону. Втім, якщо форми з дірочкою нема, можна вдатися до лайфхаку: поставити у круглу форму (22-24 см) бляшанку з-під згущенки по центру:)
Доповнення до рецепту: я таки спробувала спекти шифоновий бісквіт у формі без отвору. І він чудово вдався. Щоправда, може, випікався трохи довше, хвилин на 10. Але головне, що добре пропікся. Отже, якщо нема форми з отвором, печіть у круглій, чи квадратній, чи формі-сердечку:)
Інгредієнти:
- 8 яєчних білків;
- півсклянки цукрової пудри (80 г);
- 1 склянка борошна (склянка 200 мл = 130 г, без верху);
- 180 г цукру (неповна склянка);
- дрібка лимонної кислоти (або пів столової ложки лимонного соку);
- дрібка ваніліну;
- дрібка солі;
- за бажанням — цедра лимону чи помаранчі.
Інструкція:
Яєчні білки мають бути кімнатної температури, тому дістаємо їх з холодильника хоча б за півгодини до приготування бісквіту.
Форму змащуємо тонким шаром олії, найкраще змастити рукою, а тоді пройтися по внутрішній поверхні форми туалетним папером, який чудово вбере надлишки жиру.
Духовку розігріваємо до 160С.
Борошно просіюємо в одну миску, а цукрову пудру — в іншу.
![просіюємо борошно і цукрову пудру](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-2.jpg)
До борошна додаємо цукор та сіль і перемішуємо.
![до борошна додаємо цукор та сіль](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-3.jpg)
Яєчні білки виливаємо до місткої миски, додаємо дрібку лимонної кислоти та починаємо збивати, увесь час на малій швидкості міксера. Збиваємо хвилини 2, а коли утвориться легка піна, починаємо додавати по 1 столовій ложці цукрову пудру. Продовжуємо збивати, всього десь 4-5 хвилин — до стійкої білої піни та м'яких піків.
![збиваємо яєчні білки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-4.jpg)
Додаємо суху суміш (борошно із цукром) до збитих білків. Можна додати дрібку ваніліну чи лимонну цедру для аромату.
![додаємо суху суміш](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-5.jpg)
Акуратно вмішуємо суху суміш до збитої маси — в одному напрямку, рухами по колу, використовуючи ложку чи лопатку.
![перемішуємо суміші](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-6.jpg)
Викладаємо тісто в форму та ставимо в духовку.
![викладаємо тісто в форму](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-7.jpg)
Випікаємо шифоновий бісквіт за 160 С десь 30-35 хвилин. Готовий бісквіт пружний, при натисканні пальцем на ньому не залишається слід; скоринка набуває золотистого кольору, а дерев'яна шпажка, встромлена в бісквіт, залишається сухою.
![випікаємо шифоновий бісквіт](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-8.jpg)
Одразу не діставайте бісквіт з духовки — вимкніть її, і хай він там постоїть ще хвилин 10. Тоді виймаємо, проходимося лопаткою між бортиками форми та бісквітом та витрушуємо його на тацю.
![дістаємо бісквіт з форми](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-9.jpg)
Притрушуємо бісквіт цукровою пудрою крізь ситечко.
![притрушуємо шифоновий бісквіт цукровою пудрою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-11.jpg)
Нарізаємо скибочками.
![нарізаємо шифоновий бісквіт](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/shyfonovyi-biskvit-12.jpg)
Запрошуємо домашніх до чаювання із чудовим шифоновим бісквітом!