Плацинди з гарбузом на пательні
Опис
Цей нескладний рецепт пам’ятаю з дитинства: плацинди з гарбузом ми часто готували з бабусею, і мені були дуже до смаку ці рум’яні конвертики з тонесенького тіста, повні солодкої гарбузової начинки.
Плацинди – страва молдавської кухні, і готувати їх можна не тільки з гарбузом, але й багатьма іншими начинками, як солодкими,так і солоними: сиром та кропом, яблуками, картоплею, грибами, капустою.
Можна робити маленькі плацинди у вигляді квадратних конвертиків чи великі круглі, на всю пательню, смажити їх на сковороді чи запікати у духовці. Я поділюся з Вами тим рецептом, за яким готують у нашій родині – плацинди з гарбузом на сковороді.
Інгредієнти:
На 10 штук:
- 1 склянка борошна (склянка 200 мл = 130 г);
- 4 столові ложки води;
- 2 столові ложки олії;
- Дрібка солі;
- 300-400 г гарбуза;
- Цукор, кориця за смаком.
Інструкція:
Спочатку приготуємо гарбузову начинку. Найкраще брати яскравий гарбуз насиченого жовтогарячого кольору – він найсолодший та найсмачніший. Ріжемо гарбуз кубиками десь 2х2 см, кладемо до сотейнику, наливаємо на денце на пару см води, додаємо трішки цукру та тушкуємо під кришкою до м’якості. Слідкуйте, аби вода не википіла. Тушкований гарбуз мелемо блендером чи просто товчемо товкачкою для пюре. Для аромату можна додати дрібку кориці.

Поки начинка вистигає (бо класти на тісто гарячу не можна – воно буде рватится), замісимо тісто для плацинд.

Просіюємо до миски борошно, вливаємо туди воду й олію, солимо та гарно вимішуємо тісто упродовж 5 хвилин – воно поступово стає гладеньким та еластичним. Це витяжне тісто, з якого можна робити чудові штруделі, як у Відні, й воно дуже полюбляє тривале вимішування. Під час цього у тісті утворюється клійковина, тому воно стає пластичним та міцним водночас- таке тісто можна розвалкувати неймовірно тоненько, так, що крізь нього можна буде читати листи про кохання:) Адже сааме таким має бути тісто для віденського яблучного штруделя. Але щось ми відволіклися. Це ж поки що рецепт молдавських плацинд, а до штруделя ми з Вами також доберемося трошки згодом.

Отже, вимісили тісто, поклали до харчового пакетика та залишили на 30 хвилин за кімнатної температури. Тоді розкачуємо тісто просто на столі – воно зовсім не липне, тому нема потреби посипати стіл борошном. Можна трохи змастити його олією, але не обов’язково. Розвалковуємо якнайтонше, а тоді нарізаємо на квадрати.

Посередині кожного викладаємо порцію начинки.

Загортаємо конвертиком, загинаючи краї квадрату до середини. Викладаємо на добре розігріту пательню із невеликою кількістю олії – спочатку заліпленим боком догори, щоби начинка не тікала й не підгорала.

Обсмажуємо на вогні більше за середній до яскравої засмаженої скоринки. Перевертаємо та обсмажуємо з іншого боку.
Викладаємо плацинди на тарілку.

Найкраще плацинди із гарбузом смакують теплими, але й коли охолонуть, вони також смачні.

А якщо ви не будете різати тісто, а потрусити увесь великий пласт панірувальними сухариками, тоді викладете усю начинку, рівномірно розподілите, загорнете рулетом, викладете на деко із пергаментом, змастите розтопленим вершковим маслом та запечете у духовці при 220-230С до світло-золотистої скоринки, то у Вас вийде гарбузовий штрудель!