Молдавські плацинди з гарбузом: з прісного тіста та на кефірі
Опис
Колись такі плацинди робила моя бабуся. От саме квадратні, конвертиком, із життєрадісно-жовтогарячою гарбузовою начинкою. Втім, можна і з яблуками робити, і з сиром-зеленню, і з картопляним пюре - що є. Рецепт тіста для плацинд дуже простий: борошно, вода, олія. Не треба дріжджів, не треба пекти в духовці: смажаться ці смачні штучки на пательні. Це національна страва румунської та молдавської кухонь. Як їх тільки не називають: плачинда, плацинда, плачінда, плачінта, плечинда, пляцинда. Схоже на пляцок, чи не так?
Молдавські плацинди з гарбузом - чудова страва як на повсякдень, так і до чаю. От хочеться чогось смачненького, якоїсь випічки, печива, і як нема можливості купити чи спекти, то пробуйте цей рецепт! Гарбузи ж іще у всіх є? )) Час доїдати, скоро посадимо нові!
Тісто для плацинд, до речі, я роблю таке саме, як для австрійського штруделя. Отого самого, віденського, з яблуками. Тож майте на увазі: якщо маєте яблука, можна ще й штрудель забацати. Незабаром поділюся рецептом. А поки що нумо смажити плацинди!
Бонус: насправді тут два рецепти. Один - отой класичний, з прісного тіста, коли плацинди виходять тоненькі та ніжні. Другий - з тіста на кефірі, тоді вони як пиріжки, товстенькі та пишні. Обирайте, який варіант вам більше до вподоби.
На 4 штуки:
Інгредієнти:
- 130 г борошна;
- 4 столові ложки води;
- 2,5 столові ложки олії;
- дрібка солі;
- 200-300 г гарбуза;
- за смаком - цукор, кориця;
- олія для смаження.
Інструкція:
130 г борошна - це якраз одна склянка місткістю 200 мл без верху. Просіюємо в миску, вливаємо воду, олію, солимо, спочатку перемішуємо ложкою, тоді продовжуємо руками. Якщо тісто сухе і розсипається, додаємо пів ложки-ложку води. Якщо липне дуже - трошечки борошна.

Вимісити тісто треба упродовж 5 хвилин. Тоді воно поступово стає еластичним та гладеньким. Під час вимішування в тісті утворюються зв'язки між борошном та водою, воно все гарненько перемішується та утворюється клійковина - саме вона відповідає за те, щоб тісто добре розвалковувалося, не рвалося та було еластичним.


Тісто загортаємо в пакетик та залишаємо на столі на півгодини. Для начинки стушкуйте гарбуз із невеликою кількістю води до м'якості, тоді воду злийте, гарбуз потовчіть в пюре, якщо треба, додайте цукор за смаком. Але зазвичай гарбуз сам по собі достатньо солодкий. Зверніть увагу: коли будете ліпити плацинди, начинка має охолонути до кімнатної температури, бо від гарячого тісто розповзається.

Ділимо тісто на 4 частини, беремо одну та розвалковуємо качалкою. Стіл ні змащувати олією, ні притрушувати борошном не треба: тісто абсолютно не прилипає, надзвичайно приємне в роботі й тонесенько розвалковується: перевертайте його з одного боку на інший та намагайтеся розкачати рівномірно, надаючи форму квадрата. Можна навіть трохи розтягнути тісто руками. Ідеально - розкачати до такої товщини, щоб тісто "світилося", через нього можна було роздивитися візерунок на стільниці.

По центру тіста викладаємо порцію начинки та загортаємо конвертиком: по діагоналі протилежні краї один до одного.

Гарненько розігріваємо ложку-півтори олії у пательні та викладаємо плацинду. Обсмажуємо на середньому вогні з обох боків до рум'яної скоринки.


Готові плацинди з гарбузом викладаємо на тарілку.

Найсмачніші вони, як на мене, щойно посмажені. Тоді тісто трохи хрустке.

Ось які тоненькі. Люблю, як мало тіста та багато начинки.

А якщо вам до вподоби навпаки - тоді ось другий рецепт: плачинди з гарбузом на кефірі.

Плацинди на кефірі
Плацинди за цим рецептом водночас зі мною, поруч на тому ж столі робила сестра:) Вирішили зробити кожна по-своєму та потім порівняти, що вийде. Отож, влийте в миску кефір, десь 200-220 мл. В кефір додайте яйце, дрібку солі, 1-2 столові ложки цукру та пів чайної ложки соди.


Потім ми чекали, коли та сода зашипить, та вона не шипіла, бо кефір був холодний. Тож на допомогу соді додали ще пів столової ложки оцту. Тоді борошно. Скільки візьме. Отакий рецепт - в той час як я зважую та вимірюю, сестра робить все "на око" :) Вийшло м'якеньке тісто. Хай воно полежить хвилин 20.


Тепер ділимо навпіл, одну частину розвалковуємо на столі, притрушеному борошном, досить такий товстенько - десь 3-4 міліметри. Тут вже стіл не просвічується. Далі накладаємо гарбузову начинку посередині.


Та поєднуємо краєчки. Можна отак зібрати докупи, вийде кругла плацинда.

А можна теж навскоси, буде квадратний "конвертик".

Смажимо на пательні з невеликою кількістю олії, під кришкою, на вогні трохи меншому за середній, щоб не тільки зверху зарум'янилися, але й усередині пропеклися, з обох боків по 3-4 хвилини.

Готові плацинди на кефірі викладаємо на тацю.

Смачного!

Пишіть, який рецепт вам більше сподобався?
Читайте також: 5 простих та поживних страв з картоплі. Як спекти домашній хліб без дріжджів. Як і з чого зробити дріжджі вдома.
Чудово, дякую!
На здоров'ячко!