Контент

Прості страви з картоплі: плацинди, хлібці, кистибий з картоплею

Порцій: 8  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 20 хвилин
Молдавська, татарська, фінська

Опис

Наразі люди шукають рецепти простих страв із того, що є в холодильнику чи в коморі. Картопля - один з найбільш доступних продуктів.

В той час як купити крупу чи макарони в крамниці наразі буває складно, картопля у багатьох українців є. Тож пропоную вам рецепти простих та поживних страв з картоплі: молдавські плацинди, татарський кистибий, фінські картопляні хлібці.

Плацинди з картоплею, сиром та зеленню

Проста, швидка й смачна страва молдавської кухні. Начинку можна робити різноманітну, що є: картопля-сир, сир-зелень, тушковані яблука, гарбуз.

плацинди з картоплею та сиром

Інгредієнти:

  • 400 г борошна (3 склянки об'ємом 200 мл без верху та ще 1 столова ложка);
  • 1 склянка трохи теплої води (200 мл);
  • 2 столові ложки олії;
  • ¼ чайної ложки солі.
  • Для начинки:
  • 300 г сиру;
  • 400 г картопляного пюре;
  • Пучок кропу;
  • Сіль, мелений чорний перець за смаком.
  • Інструкція:

    Як приготувати плацинди:

    Готуємо тісто для плацинд. Просіюємо в миску борошно, солимо, вливаємо воду, олію та замішуємо тісто: спочатку ложкою, тоді руками. Треба гарно вимісити, не менш як 5 хвилин: тоді тісто стане еластичним та тоненько розкачається і не порветься. Накриваємо тісто рушником та залишаємо на півгодини, а тим часом приготуймо начинку. Картопля має бути не гаряча, коли накладатимете начинку, бо від гарячого тісто розповзеться. Отож, розминаємо картоплю із протертим через друшляк сиром, додаємо подрібнену зелень, сіль та перемішуємо.

    Ділимо тісто на 8 частин. Змащуємо стіл олією. Кожну частину тіста розкачуємо спочатку в корж діаметром десь 15 см, тоді акуратно розкачуємо чи розтягуємо тісто, щоби воно стало якнайтоншим. На середину викладаємо 3-4 столові ложки начинки. Розподіляємо виделкою. Краї тіста збираємо вгору та докупи. Викладаємо плацинду на добре розігріту пательню із невеликою кількістю олії. Обсмажуємо плацинди з обох боків до рум'яності.

    Готові плацинди складаємо одна на одну. Такі самі можна робити із тушкованими яблуками чи гарбузовим пюре. Дуже смачно!

    Татарські кистибий з картоплею

    Татарські хлібці з картопляною начинкою, смачні та поживні.

    татарський кистибий з картоплею На 7 штук, діаметр 21 см Для тіста:
    • 1 велике яйце;
    • 100 мл молока;
    • 50 г вершкового масла чи маргарину;
    • 1 чайна ложка солі;
    • 1 чайна ложка цукру;
    • 2 склянки борошна (без верху, і ще 3-4 столові ложки на підсипку).
    Для начинки:
    • 5-6 середніх картоплини;
    • Шматочок вершкового масла;
    • Сіль за смаком.

    Як приготувати татарський кистибий з картоплею:

    Спочатку приготуймо картопляне пюре із вареної картопельки з маслом, потихеньку додаємо трохи картопляного відвару, щоби вийшло ніжне пюре помірної густини. Коли начинка готова, час робити тісто.

    Для тіста збиваємо яйце із молоком, сіллю та цукром, додаємо розм'якшене масло та поступово всипаємо борошно. Як тісто припинить прилипати до рук, борошна досить. Тісто виходить м'яке та ніжне. Ділимо його на 7 частин.

    Розігріваємо пательню на вогні більш за середній. Швидко розкачуємо на столі, притрушеному борошном, частину тіста у корж діаметром як пательня, завтовшки 2 мм. Акуратно переносимо на пательню, намагаючись, щоб не утворилося зморшок. Доки печеться один корж, розкачуємо другий. Обсмажуємо з обох сторін та викладаємо у вологий рушник, щоби не підсохли та не ламалися. Якщо на пательні пригорають залишки борошна, стираємо їх паперовою серветкою.

    Готові коржі змащуємо тонким шаром картопляної начинки та складаємо навпіл. Стривайте, це ще не все: тепер змащуємо кистибий розтопленим маслом з обох боків та обсмажуємо до рум'яності. Ось тепер маєте справжню автентичну татарську страву. Смачного!

    Фінські картопляні хлібці

    Смачненькі штучки з картопляного тіста. Можна випікати як на пательні, так і в духовці.

    фінські картопляники На 10 штук:
    • 5-6 середніх картоплин;
    • 1 середнє яйце;
    • 100 г борошна + ще стільки ж на підсипку;
    • 0,5 чайної ложки солі;
    • ¼ чайної ложки меленого чорного перцю;
    • 0,5 столової ложки олії;
    • кріп, зелена цибулька.

    Як приготувати фінські картопляні хлібці:

    Картоплю відварюємо, відвар зливаємо. Картопельку товчемо у пюре без грудочок. Чекаємо, доки вистигне до теплого стану. Додаємо яйце, сіль, перець, перемішуємо. Всипаємо борошно та знов перемішуємо до однорідності, можна додати трошки олії. Вимішуємо тісто, беремо шматочки та на столі, притрушеному борошном, розкачуємо завтовшки 2-3 мм. Тоненькі готуються швидше та будуть хрусткими, товстенькі вийдуть м'якшими. Можна обрізати коржі за шаблоном (тарілкою, наприклад) та надати їм круглу, квадратну чи фігурну форму.

    Викладаємо на деко, притрушене борошном, ставимо в духовку, розігріту до 200 С, та випікаємо упродовж 15-20 хвилин, зважаючи на товщину. Посередині випікання можна перевернути, щоб підрум'янилися з обох боків.

    На пательні хлібці готуються швидше: викладаємо на суху розігріту пательню без олії, обсмажуємо з обох боків по 2 хвилини.

    фінські картопляні хлібці

    Смачного вам та миру нам усім!

    1. 5
    2. 4
    3. 3
    4. 2
    5. 1

    (0 голосів, в середньому: 0 з 5)

    Рекомендуємо прочитати:

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Додайте світлину страви, jpg

    Підвал

    Лічильник відвідувачів