Контент

Іспанська паелья з куркою

Порцій: 6-8  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 45 хвилин

Опис

Гадаєте, що б такого смачненького приготувати на друге? Якщо макарони, картопля та рис вже були, спробуйте просту, та неймовірно смачну страву – іспанську паелью! До базового рецепту паельї потрібні рис, оливкова олія та шафран, а от далі вже можна додавати що хочете: овочі, м'ясо, морепродукти… У самій лише Іспанії існує понад триста варіацій паельї! А готують цю чудову страву у всьому світі.

іспанська паелья з куркою

Паелья родом з Валенсії, і назва її походить від валенсійського «paella», тобто «пательня» - відчуваєте, як перегукуються між собою слова із різних мов? 🙂 Паелья для іспанців – як для українців борщ. Це не просто їжа: це страва вихідного дня, це тепло домашнього вогню, це те, що збирає разом усю родину.

іспанська паелья

До паельї можна додавати потроху усього, що залишилося у холодильнику: шматочок м’чи курки, томати, кабачки, перець… Яскрава, кожного разу – трохи інакша, але завжди апетитна, ситна та смачна – така вона, валенсійка Паелья!

смачна іспанська паелья

Нині пропоную Вам зготувати паелью з куркою, помідорами та солодким перцем. Для цієї порції продуктів підійде глибока пательня діаметром 24-26 см. Рис для паельї потрібен середньозернистий або круглий, а ось довгий не підходить).

інгредієнти для іспанської паельї

Інгредієнти:

  • 200 г рису;
  • 700-800 мл курячого бульону;
  • 4 великих стиглих томати;
  • 1-2 соковитих солодких перця, краще червоного кольору;
  • 1 велика солодка цибулина;
  • 3-4 зубки часнику;
  • 4 столові ложки оливкової олії;
  • 1 столова ложка томатної пасти або +1 помідор;
  • Гілочка сушеного чи свіжого розмарину;
  • Гілочка чабрецю;
  • Лавровий лист;
  • 1 чайна ложка солі;
  • По дрібці чорного та червоного меленого перцю;
  • Дрібка меленої солодкої паприки;
  • ¼ чайної ложки шафрану;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 2-3 курячих стегенця.

Замість шафрану я взяла куркуму – це менш рідкісна, але також дуже корисна спеція сонячно-жовтого кольору. Замість стегенець можна взяти грудку чи окорочок – з філе страва буде більш легкою, а зі стегенцями бульон виходить наваристий та смачніший. Проварюємо курку до закипання, тоді зливаємо першу воду, набираємо 1 л чистої води та варимо до готовності. Наприкінці трохи солимо, можна додати до бульону лавровий лист. А поки бульон вариться, починаємо готувати паелью.

Інструкція:

Промиваємо рис. Овочі миємо та чистимо. Перець та цибулю ріжемо дрібними кубиками.

Помідори ріжемо скибочками (4-6, в залежності від розміру), складаємо до миски, трошки солимо та збризкуємо 1 столовою ложкою оливкової олії.

ріжемо скибочками помідори

Ще 2 столові ложки олії розігріваємо у пательні, висипаємо подрібнену цибулю та, час від часу помішуючи, обсмажуємо упродовж 3-4 хвилин – до золотистого кольору.

обсмажуємо цибулю

Тоді додаємо до цибулі солодкий перець та подрібнений часник. Перемішуємо й пасеруємо десь 3 хвилини.

додаємо перець та часник

Далі додамо томатну пасту чи протертий помідор, паприку й куркуму та тушкуємо усе іще хвилину.

додамо томатну пасту та спеціі

По тому викладаємо до овочів промитий рис, перемішуємо та готуємо ще пару хвилин.

викладаємо до овочів промитий рис

Тепер вливаємо до пательні бульон, додаємо решту солі та перець, запашні трави – чабрець та розмарин, збризкуємо цитриновим соком.

вливаємо до пательні бульон

Перемішуємо та доводимо до кипіння, а тим часом розігріваємо духовку до 220 С.

Переставляємо пательню із плити у розігріту духовку на середній рівень та готуємо 10 хвилин.

Тоді дістаємо й акуратно перемішуємо. Додаємо лавровий лист. Кладемо шматочки курки. Викладаємо на рис віялом помідорні скибочки, зверху виливаємо сік та повертаємо паелью до духовки іще на 5 хвилин, цього разу на рівень вище – а якщо маєте гриль, то увімкніть його.

викладаємо на рис помідорні скибочки

Обережно пробуємо, чи готовий рис. Якщо твердуватий, доливаємо трохи бульйону чи води та запікаємо іще хвилин п’ять.

апетитна іспанська паелья

Ось паелья вже й готова! Притрусимо цю апетитну красу свіжою зеленню – та можна частуватися!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(3 голоса, в середньому: 4.3 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів