Вишнево-горіхові завиванці з дріжджового тіста
Опис
Гарні та смачні завиванці з різноманітними начинками — чудова випічка, що файно смакує та ефектно виглядає. Обожнюю такі завиванці — з маком, ягодами, корицею! Традиційно печу їх до Різдва, хоча таку красу та смакоту можна випікати о будь-якій порі року. Ми з вами, шановні читачі, вже пекли смачнющий завиванець з маком, а тепер пропоную Вам спробувати завиванці із вишнями та горіхами!
Вишні додають начинці соковитості, а горіхи — поживності. М'яке, здобне дріжджове тісто чудово поєднується із смачною начинкою.
А ось і завиванець з маковою начинкою, з того ж самого тіста.
Інгредієнти:
На 2 завиванці
Для тіста:
- 45 г пресованих свіжих дріжджів;
- 4-5 столових ложок цукру;
- 1,5 склянки(300 мл) теплого молока (можна навпіл з водою);
- 3 яйця;
- 70-100 г вершкового масла;
- 3 столові ложки рослинної олії (можна соняшникової, але смачніше з гірчичною);
- 1/3 чайної ложки солі;
- ванілін на кінчику ножа;
- борошно - 5-6 склянок, скільки потребуватиме тісто).
Для начинки:
- 2 склянки вишень без кісточок (заморожених, консервованих чи свіжих);
- 1 склянка очищених та подрібнених волоських горіхів;
- 4-5 столових ложок цукру, коричневого чи білого.
Інструкція:
Замішуємо дріжджове тісто. Треба розкришити дріжджі до миски, всипати туди пару ложок цукру та розтерти ложкою, доки дріжджі розтануть. Тоді влити тепленьке молоко та розмішати. Врешті просіяти частину борошна — склянку-півтори, щоб після розмішування вийшло негусте, як сметана, тісто, та поставити у тепле місце на 15-20 хвилин, накривши рушником. Решта продуктів на момент додавання до тіста має бути кімнатної температури. Тому дістаємо яйця та масло з холодильника, хай полежать у кухні та нагріються. Коли тісто підійде та наповниться бульбашками, додаємо до нього решту цукру, 2 яйця та 1 яєчний білок, розм'якшене вершкове масло та частину борошна й перемішуємо.
Тоді додаємо ванілін, сіль та ще трохи борошна, знов перемішуємо. Врешті із черговою порцією борошна додаємо гірчичну олію. Цілком можна пекти і з соняшниковою, і з оливковою, але саме із гірчичною здобна випічка виходить найсмачнішою. Гарно вимішуємо тісто, у разі необхідності підсипаючи трошки борошна. Тісто має бути м'яке та не липке. Не треба сипати багато борошна, краще добре вимісити — тоді тісто стає більш еластичним та не прилипає до рук. Вимішане тісто кладемо до миски, притрушуємо борошном, накриваємо рушником та ставимо у тепло на 1 годину.
Тим часом можна розморозити вишні та обсмажити горіхи для начинки. Горішки, обсмажені протягом 5 хвилин на сухій пательні, стають набагато смачнішими, ніж сирі. А із соку розморожених вишень можна зварити смачний кисіль чи компот до завиванців.
![готуємо інгредієнти для завиванців з вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-2.jpg)
Коли тісто підійде, час робити завиванці! Притрушуємо стіл борошном та розвалковуємо половину тіста у прямокутний корж близько 0,5 см завтовшки. Посипаємо горіхами та цукром, розкладаємо вишні.
![розвалокуємо тісто а викладаємо начинку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-3.jpg)
Та згортаємо завиванець.
![згортаємо завиванець](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-4.jpg)
Гарно защипуємо край та викладаємо на деко швом донизу. Деко треба застелити промащеним олією пергаментом.
Хай завиванці постоять хвилин 15 у теплі, доки духовка прогріється до 180 С. Змащуємо завиванці жовтком, збитим із чайною ложкою молока, та ставимо в духовку.
![змащуємо завиванці яєчним жовтком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-5.jpg)
![ставимо завиванці у духовку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-6.jpg)
Випікаємо 30-35 хвилин за 180 С. За потреби можна ще раз змастити рештою жовтка, а хвилин за 5 до того, як завиванці будуть готові, коли вони вже пропечені всередині, збільшити температуру випікання до 200С, аби отримати гарну блискучу скоринку.
![випікаємо завиванці](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-7.jpg)
Дамо завиванцям із вишнею та горіхами трошки охолонути та нарізаємо скибочками.
![нарізаємо завиванці](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-9.jpg)
Викладаємо скибочки вишнево-горіхових завиванців на тарілку.
![викладаємо завиванці з вишнями на тарілку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-vyshniamy-10.jpg)
Можна чаювати!
![макові завиванці](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-makom-1.jpg)
Також із цього тіста виходять дуже гарні завиванці з маком. В мене вийшло 2 вишневих і 2 макових.
![смачні завиванці з маком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/zavyvantsi-z-makom-2.jpg)
Смачного!