Вишнево-горіхові завиванці з дріжджового тіста

Порцій: 15   Час приготування: підготовка 1,5 години, запікання 35 хвилин 19. 01. 2020 г.

Гарні та смачні завиванці з різноманітними начинками — чудова випічка, що файно смакує та ефектно виглядає. Обожнюю такі завиванці — з маком, ягодами, корицею! Традиційно печу їх до Різдва, хоча таку красу та смакоту можна випікати о будь-якій порі року. Ми з вами, шановні читачі, вже пекли смачнющий завиванець з маком, а тепер пропоную Вам спробувати завиванці із вишнями та горіхами!

Вишні додають начинці соковитості, а горіхи — поживності. М'яке, здобне дріжджове тісто чудово поєднується із смачною начинкою.

А ось і завиванець з маковою начинкою, з того ж самого тіста.

Інгредіенти:

На 2 завиванці

Для тіста:

  • 45 г пресованих свіжих дріжджів;
  • 4-5 столових ложок цукру;
  • 1,5 склянки(300 мл) теплого молока (можна навпіл з водою);
  • 3 яйця;
  • 70-100 г вершкового масла;
  • 3 столові ложки рослинної олії (можна соняшникової, але смачніше з гірчичною);
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • ванілін на кінчику ножа;
  • борошно - 5-6 склянок, скільки потребуватиме тісто).

Для начинки:

  • 2 склянки вишень без кісточок (заморожених, консервованих чи свіжих);
  • 1 склянка очищених та подрібнених волоських горіхів;
  • 4-5 столових ложок цукру, коричневого чи білого.

Процес приготування:

Замішуємо дріжджове тісто. Треба розкришити дріжджі до миски, всипати туди пару ложок цукру та розтерти ложкою, доки дріжджі розтануть. Тоді влити тепленьке молоко та розмішати. Врешті просіяти частину борошна — склянку-півтори, щоб після розмішування вийшло негусте, як сметана, тісто, та поставити у тепле місце на 15-20 хвилин, накривши рушником. Решта продуктів на момент додавання до тіста має бути кімнатної температури. Тому дістаємо яйця та масло з холодильника, хай полежать у кухні та нагріються. Коли тісто підійде та наповниться бульбашками, додаємо до нього решту цукру, 2 яйця та 1 яєчний білок, розм'якшене вершкове масло та частину борошна й перемішуємо.

Тоді додаємо ванілін, сіль та ще трохи борошна, знов перемішуємо. Врешті із черговою порцією борошна додаємо гірчичну олію. Цілком можна пекти і з соняшниковою, і з оливковою, але саме із гірчичною здобна випічка виходить найсмачнішою. Гарно вимішуємо тісто, у разі необхідності підсипаючи трошки борошна. Тісто має бути м'яке та не липке. Не треба сипати багато борошна, краще добре вимісити — тоді тісто стає більш еластичним та не прилипає до рук. Вимішане тісто кладемо до миски, притрушуємо борошном, накриваємо рушником та ставимо у тепло на 1 годину.

Тим часом можна розморозити вишні та обсмажити горіхи для начинки. Горішки, обсмажені протягом 5 хвилин на сухій пательні, стають набагато смачнішими, ніж сирі. А із соку розморожених вишень можна зварити смачний кисіль чи компот до завиванців.

Коли тісто підійде, час робити завиванці! Притрушуємо стіл борошном та розвалковуємо половину тіста у прямокутний корж близько 0,5 см завтовшки. Посипаємо горіхами та цукром, розкладаємо вишні.

Та згортаємо завиванець.

Гарно защипуємо край та викладаємо на деко швом донизу. Деко треба застелити промащеним олією пергаментом.

Хай завиванці постоять хвилин 15 у теплі, доки духовка прогріється до 180 С. Змащуємо завиванці жовтком, збитим із чайною ложкою молока, та ставимо в духовку.

Випікаємо 30-35 хвилин за 180 С. За потреби можна ще раз змастити рештою жовтка, а хвилин за 5 до того, як завиванці будуть готові, коли вони вже пропечені всередині, збільшити температуру випікання до 200С, аби отримати гарну блискучу скоринку.

Дамо завиванцям із вишнею та горіхами трошки охолонути та нарізаємо скибочками.

Викладаємо скибочки вишнево-горіхових завиванців на тарілку.

Можна чаювати!

Також із цього тіста виходять дуже гарні завиванці з маком. В мене вийшло 2 вишневих і 2 макових.

Смачного!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.