Львівський сирник з маковою начинкою
Опис
Ми обожнюємо чудовий десерт – Львівський сирник, готую його у різних варіантах: влітку – із свіжими вишнями та чорницею, взимку – із родзинками, журавлиною, сухофруктами чи шоколадом. А цього разу захотілося спробувати: а що, як приготувати Львівський сирник із маком?
Тобто не просто насипати мак у сирну масу, а зробити прошарок з макової начинки між шарами сиру. Це має вийти не просто смачно, але й дуже ефектно!
Та ще й корисно, бо у маці міститься удесятеро більше кальцію, ніж у сирі. Ми звикли вважати, що у сирі та інших молочних продуктах високий вміст кальцію, тож вмовляємо діток скуштувати – адже цей мікроелемент необхідний для росту, міцних кісток і зубів. А виявляється, що у сирі близько 125 мг кальцію на 100 г, а у маці – 1460 мг на 100 г.
Звісно, багато маку не з’їси, бо буде те, що зі мною, коли я досхочу наїлася пиріжків з маком у гостях на Різдво:) Але по трішки сиру та маку – і організм забезпечений кальцієм. І вмовляти цей організм не доведеться: Львівський сирник – то смакота надзвичайна. Ось спробуйте самі!
Інгредієнти:
- 800 г домашнього сиру, що жирніше, то краще;
- 4 середніх яйця;
- 3 варені картоплини;
- 200 г цукру;
- 150 г вершкового масла;
- Цедра лимону;
- 1,5 чайної ложки розпушувачу;
- ¼ чайної ложки солі;
- 75 г сухої макової начинки для запарювання (чи 200 г готової);
- 100 г шоколаду;
- 2-3 столові ложки молока чи вершків.
Макову начинку Ви також можете приготувати самостійно за рецептом на сайті: (посилання на макову начинку).
Інструкція:
Картоплю відварюємо в очищеному вигляді до готовності. Вона додається до сирної маси замість крохмалю, манки чи борошна, і надає сирнику особливо ніжної та водночас стійкої структури. Хай картопля повністю охолоне, тоді разом із сиром прокручуємо її через м’ясорубку. Додаємо жовтки та розтираємо.
![додаємо жовтки до картоплі](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-5.jpg)
Додаємо цукор, розпушувач, м’яке вершкове масло та натерту з лимона цедру. Лимон потрібно заздалегідь вимити та запарити окропом на 5 хвилин, щоби цедра не була гіркою.
![додаємо цукор, пудру, розпушувач, масло, цедру](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-6.jpg)
У окремому посуді збиваємо міксером яєчні білки із дрібкою солі. Щоб утворилася густа біла піна, потрібно збивати 3-4 хвилини. Вінчики та посуд мають бути чистими, не жирними. Коли піна стане стійкою, на ній залишатимуться сліди вінчиків – досить. За 2-3 разу обережно вмішуємо збиті білки до сирної маси. Цей прийом надає сирнику неповторної ніжності, він просто тане у роті.
![збиваємо білкита вмішуємо їх до сирної маси](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-7.jpg)
Форму для сирника (прямокутну, 30х10 см) застилаємо кондитерським пергаментом, змастивши його олією без запаху. Викладаємо половину сирної маси.
![застилаємо форму пергаментом](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-8.jpg)
Тоді, трохи відступивши від країв, викладаємо макову начинку. Я використовувала суху з пакетика, яку заздалегідь запарила та дочекалася, доки вона охолоне.
![викладаємо макову начинку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-9.jpg)
Тоді викладаємо другу половину сирної маси.
![викладаємо другу половину сирної маси](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-10.jpg)
Випікаємо Львівський сирник за 160-170С упродовж 1 – 1,5 годин, в залежності від духовки, адже в кожної з них свій характер.
![випікаємо Львівський сирник](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-11.jpg)
Готовий сирник матиме золотисто-рум’яний вершечок і триматиме форму. Під час випікання сирник помітно підійде, а коли охолоне, «сяде» - це нормальне явище.
![готовий, рум'яний Львівський сирник](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-12.jpg)
Тож дамо йому вистигнути, а вже тоді накриваємо тацею, перевертаємо та знімаємо папір.
![накриваємо тацею, перевертаємо та знімаємо папір](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-13.jpg)
Глазур’ю поливати треба сирник, який повністю охолов. Для глазурі розтоплюємо на водяній бані шматочки шоколаду із молоком чи вершками; за допомогою кількості молока регулюємо густину.
![поливаємо Львівський сирник глазур'ю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-14.jpg)
Поливаємо сирник шоколадом та даємо застигнути. Краще, якщо сирник переночує у холодильнику: як і усі сирні десерти – запіканки, чизкейки тощо – найкраще він смакує в охолодженому вигляді. Але якщо нема сил чекати, то можна спробувати сирник ще теплим (ми так робили)) Просто в холодному вигляді легше й акуратніше нарізати на скибочки.
![даємо сирнику охолонути](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-16.jpg)
Можна смакувати!
![готовий Львівський сирник з маком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/01/Lvivskyi-syrnyk-z-makom-3.jpg)
Доброго вечора! Підкажіть, будь ласка, чи можна замінити чимось м'ясорубку? Немає вдома. Наприклад, зробити пюре і змішати з творогом?
Доброго вечора! 🙂
А блендер є? Чудово підійде, це навіть краще.
А якщо блендера нема, то можна просто потовкти товкачиком для пюре, а щоби була ніжніша консистенція, протерти крізь сито (друшляк із мілкими вічками).
Дякую, спробую 🙂