Жайворонки з тіста
Опис
Час закликати Весну та пекти жайворонків з тіста!
22 березня, наступного дня після Дня Весняного Рівнодення та початку астрономічної весни, повертаються з вирію пташки – шпаки та жайворонки! На честь цієї чудової весняної події гайда приєднаємось до давньої традиції та напечемо смачних булочок – жайворонків з тіста. Подивіться, які гарненькі пташки!
Діткам жайворонки особливо до вподоби! Адже й раніше пташечки-булочки пекли насамперед для дітей, щоб було чим бавитися і чим поласувати. Вранці матусі та бабусі пекли жайворонів та давали діткам, а ті бігали із пташками цілісінький день: хто садив пташку собі на голову, хто піднімав у долоньці поближче до сонця, а хто настромляв булку на паличку – щоб повище! (Хоча мені здається таке поводження з хлібом не дуже доречним)) А ось посадити пташку на ліку дерева, на стіг чи навіть на дах – чом би й ні, тільки обережно! Хай жайворонок летить та співає – про «теплий дощ на врожай», про «сонце ловити», про весну, тепло і радість!
Цікава інформація є на сайті музею І. Гончара: в окремих селах Чернігівщини печиво у формі пташки називали «соловейчиками»; на Київщині – «жайворонками» або «голубами»; на Житомирщині – «качечками»; на Рівненщині – «зозульками», а на Волині «гусками». https://honchar.org.ua/p/pora-pekty-z-tista-zhajvoronkiv-ta-zustrichaty-iz-vyriyu-ptahiv-kulinarnyj-retsepty/
Рецепт жайворонків з дрідждового тіста дуже простий, набір продуктів також, адже це пісна випічка. З борошна, цукру, олії та води виходять на диво смачні булочки! Щоправда, є й інші варіанти рецепту – в тому числі із здобного тіста із молоком та яйцями та навіть і з пісочного. Але най більш правильний – самий пісний рецепт, адже жайворонки печуть під час Великого посту.
Нумо замішувати тісто! Кличемо на допомогу діток – їм дуже сподобається не тільки куштувати, але й ліпити пташок із тіста.
В мене вийшов 21 жайворонок, якщо робити пташок більшого розміру, то їх буде 12-15.
Інгредієнти:
- 30 г свіжих дріжджів;
- 2 склянки теплої (36С) води (400 мл);
- 3 столові ложки цукру;
- 3 столові ложки олії;
- 1/3 чайної ложки солі;
- Ванілін на кінчику чайної ложки або пакетик ванільного цукру;
- Близько 5 склянок борошна;
- Трохи темних родзинок.
Борошно буває різне, тому Вам може знадобитися від 4,5 до 5,5 склянок. В одній 200 мл склянці 130 г борошна без верху.
Інструкція:
Спочатку робимо опару. Дріжджі кришимо до миски, додаємо 1 ложку цукру, розтираємо ложкою, доки дріжджі розтануть і стануть рідкими.
![робимо опару робимо опару](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-2.jpg)
Тоді вливаємо 1 склянку приємно теплої води.
![додаємо теплу воду додаємо теплу воду](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-3.jpg)
Перемішуємо та просіюємо трохи більше 1 склянки борошна – щоби після перемішування вийшло негусте тісто.
![додаємо борошно додаємо борошно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-4.jpg)
Ставимо миску на 15-20 хвилин до теплого місця.
![залишаємо у теплому місці залишаємо у теплому місці](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-5.jpg)
Коли тісто підніметься та наповниться бульбашками, додаємо решту цукру, теплої води, трохи просіяного борошна, сіль, ванілін та олію.
![додаємо решту інгредієнтів для тіста додаємо решту інгредієнтів для тіста](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-6.jpg)
Тепер замішуємо тісто, поступово підсипаючи борошно, доки тісто перестане липнути до рук. Важливо не перестаратися з борошном, щоб тісто вийшло м’яким, а випічка – ніжною. Тому не сипте багато, краще змастіть руки олією, трохи притрусіть ним стіл, а ще – гарно вимішуйте. Коли довго вимішувати дріжджове тісто, воно поступово стає все менш липким, бо під час вимішування у тісті розвивається клійковина – еластичні зв’язки між молекулами. Випічка з гарно вимішаного тіста навіть без яєць та жиру буде пухкою та м’якенькою. Отже, вимішуємо хвилин 10, а краще 15. Тоді притрушуємо тісто борошном, кладемо до миски, накриваємо рушником та ставимо на 45-60 хвилин у тепле місце. Тим часом можна промити та запарити родзинки, щоби вони не засохли під час випікання. Але сильно не розмочуйте, щоб легко було зробити пташкам очі.
![замішуємо тісто замішуємо тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-7.jpg)
Коли тісто підійде удвічі, можна ліпити жайворонки!
![тісто підійшло тісто підійшло](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-8.jpg)
Є кілька способів зробити жайворонка з тіста. Перший, найпростіший – пташки, до речі, найкраще тримають форму. Робимо з тіста ковбаску.
![робимо з тіста ковбаску робимо з тіста ковбаску](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-11.jpg)
Зав’язуємо її вузликом.
![ліпимо жайворонків ліпимо жайворонків](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-9.jpg)
З одного кінця ковбаски формуємо голівку із дзьобиком, вставляємо оченята - чвертинки родзинок. З іншого кінці робимо хвостика, ножиком надрізаємо,щоби вийшло ніби пір’ячко.
![вставляємо оченята вставляємо оченята](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-10.jpg)
Другий спосіб. Також робимо ковбаску, але цього разу складаємо петелькою.
![складаємо ковбаску петелькою складаємо ковбаску петелькою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-12.jpg)
Середина то буде голівка, а кінці петельки – крила. Цей спосіб найменш мені сподобався, бо пташка не дуже добре тримала форму.
![готова пташка готова пташка](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-13.jpg)
Третій спосіб. Робимо дві ковбаски та кладемо хрест-навхрест.
![ліпимо дві ковбаски ліпимо дві ковбаски](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-14.jpg)
Загортаємо передній кінець назад та приліплюємо до серединки, це буде голівка пташки. Ззаду й по боках притискаємо краї ковбасок – то будуть хвіст та крила.
![ліпимо пташку ліпимо пташку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-19.jpg)
Робимо очі та пір’я.
![додаємо очі додаємо очі](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-20.jpg)
Садовимо жайворонків на деко, застелене пергаментом, що змащений олією. Ставимо на 10-15 хвилин у тепло, щоби підійшли. Найкраще ввімкнути духовку, щоби розігрівалася до 170-180С, а деко поставити зверху на плиту.
![ставимо жайворонків на деко ставимо жайворонків на деко](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-15.jpg)
Коли підійдуть, змащуємо булочки солодким чаєм (замість яйця, щоб підрум’янилися.
![змащуємо булочки солодким чаєм змащуємо булочки солодким чаєм](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-16.jpg)
Посипаємо цукром.
![посипаємо цукром посипаємо цукром](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-17.jpg)
Ставимо до духовки та випікаємо 20-25-30 хвилин. За 5 хвилин до готовності можна збільшити вогонь, щоби булочки гарно зарум ‘янилися.
![випікаємо жайворонків випікаємо жайворонків](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-18.jpg)
Якщо в булочок тверда скоринка, одразу після діставання з духовки накрийте їх вологим рушником, стануть м’якшими.
![рум'яні жайворонки рум'яні жайворонки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-21.jpg)
Ось які пташки прилетіли до нас з весною!
![весняні жайворонки весняні жайворонки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-27.jpg)
Пригощайте рідних та друзів, вітайте одне одного із теплом, сонцем, співом пташок!
![веселі жайворонки веселі жайворонки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-23.jpg)
Щасливої та теплої Вам весни!
![святкові жайворонки святкові жайворонки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/03/zhaivoronky-25.jpg)