Жайворонки з тіста
Опис
Час закликати Весну та пекти жайворонків з тіста!
22 березня, наступного дня після Дня Весняного Рівнодення та початку астрономічної весни, повертаються з вирію пташки – шпаки та жайворонки! На честь цієї чудової весняної події гайда приєднаємось до давньої традиції та напечемо смачних булочок – жайворонків з тіста. Подивіться, які гарненькі пташки!
Діткам жайворонки особливо до вподоби! Адже й раніше пташечки-булочки пекли насамперед для дітей, щоб було чим бавитися і чим поласувати. Вранці матусі та бабусі пекли жайворонів та давали діткам, а ті бігали із пташками цілісінький день: хто садив пташку собі на голову, хто піднімав у долоньці поближче до сонця, а хто настромляв булку на паличку – щоб повище! (Хоча мені здається таке поводження з хлібом не дуже доречним)) А ось посадити пташку на ліку дерева, на стіг чи навіть на дах – чом би й ні, тільки обережно! Хай жайворонок летить та співає – про «теплий дощ на врожай», про «сонце ловити», про весну, тепло і радість!
Цікава інформація є на сайті музею І. Гончара: в окремих селах Чернігівщини печиво у формі пташки називали «соловейчиками»; на Київщині – «жайворонками» або «голубами»; на Житомирщині – «качечками»; на Рівненщині – «зозульками», а на Волині «гусками». https://honchar.org.ua/p/pora-pekty-z-tista-zhajvoronkiv-ta-zustrichaty-iz-vyriyu-ptahiv-kulinarnyj-retsepty/
Рецепт жайворонків з дрідждового тіста дуже простий, набір продуктів також, адже це пісна випічка. З борошна, цукру, олії та води виходять на диво смачні булочки! Щоправда, є й інші варіанти рецепту – в тому числі із здобного тіста із молоком та яйцями та навіть і з пісочного. Але най більш правильний – самий пісний рецепт, адже жайворонки печуть під час Великого посту.
Нумо замішувати тісто! Кличемо на допомогу діток – їм дуже сподобається не тільки куштувати, але й ліпити пташок із тіста.
В мене вийшов 21 жайворонок, якщо робити пташок більшого розміру, то їх буде 12-15.
Інгредієнти:
- 30 г свіжих дріжджів;
- 2 склянки теплої (36С) води (400 мл);
- 3 столові ложки цукру;
- 3 столові ложки олії;
- 1/3 чайної ложки солі;
- Ванілін на кінчику чайної ложки або пакетик ванільного цукру;
- Близько 5 склянок борошна;
- Трохи темних родзинок.
Борошно буває різне, тому Вам може знадобитися від 4,5 до 5,5 склянок. В одній 200 мл склянці 130 г борошна без верху.
Інструкція:
Спочатку робимо опару. Дріжджі кришимо до миски, додаємо 1 ложку цукру, розтираємо ложкою, доки дріжджі розтануть і стануть рідкими.

Тоді вливаємо 1 склянку приємно теплої води.

Перемішуємо та просіюємо трохи більше 1 склянки борошна – щоби після перемішування вийшло негусте тісто.

Ставимо миску на 15-20 хвилин до теплого місця.

Коли тісто підніметься та наповниться бульбашками, додаємо решту цукру, теплої води, трохи просіяного борошна, сіль, ванілін та олію.

Тепер замішуємо тісто, поступово підсипаючи борошно, доки тісто перестане липнути до рук. Важливо не перестаратися з борошном, щоб тісто вийшло м’яким, а випічка – ніжною. Тому не сипте багато, краще змастіть руки олією, трохи притрусіть ним стіл, а ще – гарно вимішуйте. Коли довго вимішувати дріжджове тісто, воно поступово стає все менш липким, бо під час вимішування у тісті розвивається клійковина – еластичні зв’язки між молекулами. Випічка з гарно вимішаного тіста навіть без яєць та жиру буде пухкою та м’якенькою. Отже, вимішуємо хвилин 10, а краще 15. Тоді притрушуємо тісто борошном, кладемо до миски, накриваємо рушником та ставимо на 45-60 хвилин у тепле місце. Тим часом можна промити та запарити родзинки, щоби вони не засохли під час випікання. Але сильно не розмочуйте, щоб легко було зробити пташкам очі.

Коли тісто підійде удвічі, можна ліпити жайворонки!

Є кілька способів зробити жайворонка з тіста. Перший, найпростіший – пташки, до речі, найкраще тримають форму. Робимо з тіста ковбаску.

Зав’язуємо її вузликом.

З одного кінця ковбаски формуємо голівку із дзьобиком, вставляємо оченята - чвертинки родзинок. З іншого кінці робимо хвостика, ножиком надрізаємо,щоби вийшло ніби пір’ячко.

Другий спосіб. Також робимо ковбаску, але цього разу складаємо петелькою.

Середина то буде голівка, а кінці петельки – крила. Цей спосіб найменш мені сподобався, бо пташка не дуже добре тримала форму.

Третій спосіб. Робимо дві ковбаски та кладемо хрест-навхрест.

Загортаємо передній кінець назад та приліплюємо до серединки, це буде голівка пташки. Ззаду й по боках притискаємо краї ковбасок – то будуть хвіст та крила.

Робимо очі та пір’я.

Садовимо жайворонків на деко, застелене пергаментом, що змащений олією. Ставимо на 10-15 хвилин у тепло, щоби підійшли. Найкраще ввімкнути духовку, щоби розігрівалася до 170-180С, а деко поставити зверху на плиту.

Коли підійдуть, змащуємо булочки солодким чаєм (замість яйця, щоб підрум’янилися.

Посипаємо цукром.

Ставимо до духовки та випікаємо 20-25-30 хвилин. За 5 хвилин до готовності можна збільшити вогонь, щоби булочки гарно зарум ‘янилися.

Якщо в булочок тверда скоринка, одразу після діставання з духовки накрийте їх вологим рушником, стануть м’якшими.

Ось які пташки прилетіли до нас з весною!

Пригощайте рідних та друзів, вітайте одне одного із теплом, сонцем, співом пташок!

Щасливої та теплої Вам весни!
