Цвібак: смачнюща випічка за галицьким рецептом

Порцій: 4-6   Час приготування: 2 години 15. 06. 2019 г.

Усе почалося зі Львова. Точніше, з екскурсії цим файним містом, із яким ми познайомилися цієї зими. Заметілі та святкові вогні у крамницях і кнайпах; різдвяний ярмарок на площі Ринок та неосяжний краєвид з Ратуші; чарівні вулиці старого Львова та різноманітні леви; кав’ярні та книгарні… І кафе на Катедральній площі із загадковою назвою «Цвібак».
- Знаєте, що то таке? – поцікавилась наш гід Наталя.
- Ні, - ще більш зацікавлено відгукнулися ми.
- Цвібак - то по-львівськи «бісквіт».
Яке оригінальне слово! Втім, як і чимало інших слів галицької говірки, що лунають таємничо й незбагненно: дзиґар, пструґ, братрура!..

Цвібак

Вдома ми показували світлини з мандрівки другові, і поміж них, звісно, було фото тієї кав’ярні, бо, окрім дивовижної назви, там були ще й незвичайні, дуже симпатичні дерев’яні олені. Знову згадавши про ту назву «цвібак», ми з другом захопились й почали шукати походження слова та що то, власне, таке – який він на склад та на смак, той цвібак? Який його рецепт? Передивились декілька сайтів, знайшли купу цікавого – старовинних рецептів, галицьких страв та слів, - і цвібак також!

галицький цвібак

Схоже на те, що назва цієї чудової випічки походить від ZweiBack,що перекладач тлумачить з німецької як «сухар». Але насправді то не сухар, а «двічі печений» - ще одна версія, ніби «цвібак», співзвучний із «бісквітом», обидва походять від італійського «біскотті». Але якщо біскотті справді печеться двічі, то готовий цвібак не ріжуть скибочками і не підсушують в духовці, а зразу куштують. Як би там не було, а на смак він дійсно неперевершений! Виходить дуже великий – вистачає пригостити всю родину і друзів. Та не черствіє декілька днів.

випічка цвібак

Рецепт цвібака нагадував за складом масляний бісквіт – отой, що для нього збивають вершкове масло із цукром, тоді додають яйця, тоді борошно – як-от в рецепті «Вишневої хвилі». Але приготування цвібака має цікаві відмінності: наприклад, тут всі інші інгредієнти відміряються, виходячи з ваги яєць. А збиті білки додаються до тіста окремо. І цей смачнючий кекс – на смак скоріше не бісквіт, а таки кекс – відрізняється великою кількістю сухофруктів.

цвібак до чаю

Неодмінно спечу цвібак! – вирішила я. Було обрано перепис пані Уляни Мандрусяк, за яким, із деякими змінами, ми й пекли цвібак.

домашній цвібак

Отже, в рецепті було сказано взяти 5 яєць з-під сільської курки, зважити, а тоді взяти таку саму кількість вершкового масла, цукру та борошна. Після зважування у мене вийшло десь так (склянка 200 мл):

інгредієнти для страви

Інгредіенти:

  • 5 середніх яєць;
  • 300 г вершкового масла;
  • 300 г цукру (півтори склянки);
  • 300 г борошна (2 та 1/3 склянки);
  • 1 пакетик розпушувачу (18 г);
  • ¼ чайної ложки солі;
  • 2 столові ложки коньяку;
  • Ванілін на кінчику чайної ложки (чи пакетик ванільного цукру);
  • 300 г сухофруктів (потроху родзинок, кураги, в’яленої вишні, журавлини та натуральних цукатів);
  • Жменя горіхів (волоських та кеш’ю).

У рецепті не було зазначено, як саме зважувати яйця – зі шкаралупою чи без, та скільки взяти розпушувачу. Гадаю, яйця таки треба важити без шкаралупи, адже вона не використовується для приготування тіста:) Тоді варто взяти трохи менше інгредієнтів – не по 300 г, а по 250. Можливо, розпушувачу також можна трошки менше – скажімо, столову ложку… (10 г). Але новий рецепт та досить «важке» тісто – із великою кількістю жиру та цукру – тому я взяла розпушувачу стільки, щоб вже точно вистачило.

Процес приготування:

Сухофрукти миємо та заливаємо на п’ять хвилин гарячої кип’яченою водою.

сухофрукти заливаємо водою

Горіхи трохи подрібнюємо та обсмажуємо на сухій пательні чи підсушіємо при 200С у духовці упродовж 5 хвилин.

підсушуємо горіхи

Дістаємо усі продукти з холодильнику за півгодини до приготування, щоб масло стало м’яким, а яйця набули кімнатної температури. Відокремлюємо жовтки від білків. Масло у мисці розтираємо ложкою чи збиваємо міксером.

розтираємо масло з цукром

Продовжуємо збивати і додаємо спочатку по одному усі жовтки, коньяк, а тоді потроху всипаємо цукор.

додаємо жовтки додаємо цукор додаємо коньяк

Врешті додаємо третину просіяного борошна разом із розпушувачем, ваніліном та сіллю та перемішуємо.

додаємо борошно

Із сухофруктів зливаємо воду – найкраще буде відкинути їх на друшляк та трохи притиснути, щоб позбутися зайвої вологи.

зливаємо воду з сухофруктів

Ріжемо курагу невеличкими шматочками, якщо використовуєте фініки чи чорнослив – також подрібнюємо. Родзинки, цитрусові цукати, журавлину кладемо так. Перемішуємо сухофрукти та горіхи із рештою борошна та додаємо до тіста. Перемішуємо.

перемішуємо сухофрукти з борошном

Тепер чистими вінчиками міксера (після масляної суміші їх треба помити та витерти) збиваємо білки у густу білу піну (на низькій швидкості 3-4 хвилини). Порціями (3-4) вмішуємо білки до тіста.

вмішуємо збиті білки до тіста

Викладаємо тісто у вистелену промащеним пергаментом подовгувату форму. Я пекла у формі для хліба 30х10 см, але вона виявилася замала для цієї кількості тіста, і цвібак пікся не годину, як мав, а аж дві. Тому вато брати форму трошки більше.

викладаємо тісто у форму

Ставимо форму до розігрітої (180С) духовки та випікаємо до сухої палички.

випікаємо цвібак

Тоді виймаємо із форми і даємо охолонути.

випічка цвібак

Готовий цвібак нарізаємо скибочками до подаємо до чаю та кави!

нарізаємо скибочками

Коли цвібак щойно спечений, він дуже крихкий.

галицький цвібак до чаю

А наступного дня скибочки більш акуратні, на смак же так само чудово)

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису:
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.