Смачні булочки із журавлиною з сирного дріжджового тіста

Порцій: 12   Час приготування: підготовка 1,5 години, випікання 30 хвилин 08. 12. 2019 г.

Коли я вчилася в університеті, неподалік від нашого корпусу була продуктова крамничка. У хлібному відділі там продавали дивовижні булочки із журавлиною.

Як зараз пам’ятаю, по 55 копійок:) Надзвичайно смачні та цікаві: таких більш ніде не бачила. Зі здобного дріжджового тіста, згорнуті «равликом», всередині раз у раз трапляються кислуваті ягідки журавлини, а згори булочки политі солодкою цукроовою помадкою. Тепер я мешкаю далеко, і хтозна, чи є ще та крамничка і булочки у ній? Але якщо є бажання, то кожен може творити магію особисто - для себе та своїх рідних! Наприклад, приготувати вдома такі булочки - привіт зі студентських років:) Знаючи, як смакує та виглядає випічка,можна досить точно підібрати рецепт - і пекти вдома ті смаколики, які ми колись пробували у кафе чи купували в крамничках.

Цей рецепт зазнав деяких змін, які, втім, пішли на користь А саме - цього разу я вирішила пекти не просто дріджові булочки із журавлиною, а трохи пофантазувати й додати до тіста цитринову цедру - якраз поталанило й трапився «золотий» лимон - знаєте, такі бувають, із тепло-жовтою, майже жовтогарячою, шкіркою, та особливо гарним ароматом і смаком. Також замість простої цукрової помадки (цукор 100 г + вода 3 ст.л., довести до кипіння, трохи охолодити) ці булочки оздоблені цитриново-цукровою глазур’ю. Так ще смачніше та вітамінніше. А до тіста додала трошки сиру, який нудьгував у холодильнику. Сир надає дріжджовому тісту особливою м’якості.

Інгредіенти:

На 12-15 булочок:

  • 35 свіжих дріжджів;
  • 75 г цукру;
  • 100 мл молока (півсклянки);
  • 2 середніх яйця;
  • 100 г вершкового масла;
  • 500 г борошна;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • Півпакетика ванільного цукру;
  • ¼ чайної ложки куркуми (опціонально);
  • Цедра лимону;
  • 100 г сиру;
  • 1 столова ложка олії;
  • 0,5-1 склянки свіжої журавлини.
  • Для глазурі:

  • Цитриновий сік;
  • Цукрова пудра.
  • Процес приготування:

    Готуємо дріжджове тісто. Свіжі дріжджі кришимо до миски, розтираємо зі столовою ложкою цукру, допоки стануть рідкими, та вливаємо тепленьке молоко.

    Розмішуємо й просіюємо трохи менше за склянку борошна - стільки, щоб після перемішування вийшло негусте тісто, як сметана.

    Накриваємо миску рушником та ставимо у тепле місце на 15 хвилин.

    Тим часом розтоплюємо масло, а решту цукру збиваємо із яйцями. Коли пора буде додавати ці продукти до тіста, масло має стати не гарячим, а теплим; яйця ж, навпаки, нагрітися до кімнатної температури.

    Тісто підійшло, наповнилося бульбашками - час додавати решту інгредієнтів.

    Додаємо збиті із цукром яйця.

    Перемішуємо і просіюємо трохи борошна.

    Тепер додамо дрібку солі, яка необхідна навіть у солодкій випічці, а також включимо фантазію та зробимо булочки яскравішивими, сонячно-жовтенькими за допомогою куркуми, та ароматнішими завдяки цедрі лимону. До речі, щоби цедра не гірчила, перед тим як натирати, варто запарити гарно вимитий лимон окропом на 5 хвилин.

    Перемішуємо та вливаємо розтоплене масло, тоді просіємо ще частину борошна.

    Далі додаємо сир та решту борошна (піджсипати його треба потроху, оскільки різного борошна може знадобитися більше чи менше для одного й того самого рецепту).

    Має вийти м’яке тісто, яке не прилипає до рук. І що довше та краще Ви його вимісите, то ліпше будуть підходити булочки. Тому вимішуємо хвилин 3-5, а якщо вистачить терпіння, можна й 7-10. Тоді накриваємо рушником та ставимоу тепло на 40 хвилин. Тим часом підготуємо ягоди для начинки: промиємо їх у дуршлазі та висиплемо на рушник, щоб обсушити.

    Ось тісто підійшло. Якщо у кухні тепло, воно підійматиметься скоріше.

    Притрушуємо стіл борошном та розвалковуємо тісто у прямокутник 5 мм завтовшки.

    Посипаємо тісто журавлиною.

    Та загортаємо, як завиванець.

    Нарізаємо на шматочки 3-4 см завширшки.

    Викладаємо до форми, змащеної олією, або краще, застеленої промащеним пергаментом.

    Поки розігрівається духовка, хай булочки постоять у теплі хвилин 15.

    Ставимо форму із булочками до духовки на випікаємо за 180С близько півгодини, до сухої шпажки та золотистої скоринки.

    Дістаємо булочки з духовки та готуємо цукрово-цитринову глазур. Додаємо лимонний сік до цукрової пудри - приблизно 1-2 столові ложку соку на півсклянки пудри ат перемішуємо.

    Регулюємо густину глазурі додаванням цитринового соку чи глазурі.

    Поливаємо теплі булочки глазур’ю.

    Смачні булочки із журавлиною готові!

    Запрошуємо домашніх та друзів на чаювання!

    1. 5
    2. 4
    3. 3
    4. 2
    5. 1

    (2 голоса, у середньому: 5 из 5)
    Позначки запису: ,
    Напишіть коментар до цього рецепту ↓

    Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
    * Обов`язкові для заповнення поля
    Увага: всі коментарі проходять модерацію.