Манник на молоці
Опис
Один з наших улюблених рецептів домашньої випічки – то манник: простенький, невибагливий та дуже смачний!
Мені подобається в рецепті манника те, що для нього не треба борошна і яєць, тож манник можна пекти, навіть коли ці продукти раптово закінчилися, а йти до крамниці не хочеться.
Є рецепт манника на кефірі, а є на молоці. От другий варіант я й пропоную Вам нині спекти. «Родзинка» рецепту – у молочній пропитці, яка надає маннику вологості та приємного смаку.
Інгредієнти:
- 1,5 склянки манної крупи;
- 2 склянки молока;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г цукру (0,5 склянки);
- 1 чайна ложка соди (без верху);
- 0,5 столової ложки цитринового соку;
- Дрібка солі;
- Жменя родзинок.
Інструкція:
Манну крупу у мисці заливаємо однією склянкою молока кімнатної температури. Друга склянка знадобиться пізніше.
![наливаемо у манку склянку молока](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-2.jpg)
Залишаємо манку на півгодини, а тим часом розтоплюємо вершкове масло, промиваємо та запарюємо гарячою водою родзинки, тоді зливаємо воду (вона, до речі, смачна й корисна) та обсушуємо.
За півгодини додаємо до манки цукор та розтоплене масло, всипаємо соду, додаємо лимонний сік та перемішуємо.
3![розтоплюємо масло](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-3.jpg)
![додаємо лимонний сік](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-4.jpg)
Додаємо родзинки, а щоби вони не опинилися всі унизу пирога, попередньо обкачуємо їх у борошні.
![додаємо до суміші родзинки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-5.jpg)
Також до манника можна додати інші сухофрукти – курагу, в’ялену вишню чи журавлину, горіхи, шматочки шоколаду або свіжих фруктів.
Форму для кекса із отвором змащуємо вершковим маслом та обсипаємо манкою. Викладаємо тісто та ставимо до розігрітої духовки.
![викладаємо тісто в форму](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-6.jpg)
Манник випікається десь 35-40 хвилин. Перевірте пиріг на готовність за допомогою дерев’яної шпажки: якщо вона виходить зсередини кекса сухою, без залишків тіста, - манник готовий.
![випікаємо манник](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-7.jpg)
Дістаємо його з духовки, але не поспішаймо діставати з форми! Натомість проштрикніть пиріг шпажкою ще разів зі 100, а тоді залийте просто у формі другою склянкою молока, тієї, що залишилася, пам’ятаєте? Не хвилюйтеся, усе молоко всотається у пиріг, завдяки чому він стане соковитим, вологим та особливо смачним.
![перевіряємо манник на готовність та заливаємо молоком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-8.jpg)
Даємо маннику постояти у формі хвилин 15-20, тоді перекладаємо на тацю. Зручно робити так: спочатку піддіти його лопаткою з краєчків, тоді накрити форму тацею й перевернути.
![перекладаємо манник на тацю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-9.jpg)
Знімаємо форму – і пиріг опиняється на таці.
![нарізаємо манник](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-11.jpg)
Можна нарізати манник із молоком шматочками та запрошувати домашніх та друзів до чаювання!
![готовий манник із молоком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/11/mannyk-iz-molokom-14.jpg)