Рецепт аджарських хачапурі з яйцем

Порцій: 6 штук   Час приготування: підготування 1 година, випікання 30 хвилин 20. 10. 2019 г.

А чи знаєте Ви, що в кожному регіоні Грузії є свій рецепт хачапурі? Наприклад, мегрельські хачапурі схожі на кругленькі піци з сиром. Лобіані готують не з сиром, а з квасолею. А хачапурі пеновані роблять із листкового тіста. Аджарські хачапурі - з дріжджового тіста та начинкою з сиру. Але на твердого жовтого сиру, а м’якого білого, на кшталт адигейського. Ці ноу-хау грузинської кухні розповіла моя подруга Марина з Батумі, вона й поділилася рецептом справжніх аджарсьих хачапурі. Отих, знаєте, що схожі на човники.

Мені дуже подобаються такі «човники» з яйцем, бо виглядають напрочуд гарно, а до того ж ще й смачнющі! Хрустка скоринка, ніжне тісто та смачна солонувата начинка. Хочете також пекти аджарські хачапурі вдома? Гайда з нами!

Інгредіенти:

На 6 штук:

Для тіста:

  • 50 г свіжих дріжджів;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 склянка молока або води (200 мл);
  • 2 яйця;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 4 склянки борошна.

В склянці 200 мл вміщується 130 г брошна. 130 г х4 = 520 г, отже, близько 0,5 кг борошна, плюс-мінус трошки.

Для начинки:

  • 300 г м’якого білого адигейського сиру чи бринзи;
  • 3-4 столові ложки сметани;
  • По 1 яйцю на кожен «човник»;
  • По шматочку вершкового масла.
  • Процес приготування:

    Яйця дістаємо з холодильника, щоби були не холодні, а кімнатної температури. Масло для тіста розтоплюємо, аби, навпаки, не було гарячим.

    Дріжджі кришимо до миски, додаємо цукор та розтираємо ложкою до рідкого стану.

    Доливаємо тепле молоко, розмішуємо.

    Тоді просіюємо дві склянки борошна та знов розмішуємо. На 15 хвилин ставимо у тепле місце.

    Коли тісто підійде, додаємо туди яйця та розтоплене масло. Розмішуємо та потроху просіюємо решту борошна, також не забуваємо про сіль. Замішуємо м’яке тісто, що не липне до рук, та ставимо на 20-30 хвилин до тоеплого місця, накривши рушником.

    Тим часом кришимо руками сир та розминаємо виделкою зі сметаною. Чи тремо на великій тертці бринзу і також поєднуємо зі сметаною.

    А ось і тісто знов піднялося. Обережно обімненмо його руками та розділимо на 6 шматочків. Хачапурі мають бути достатньо великими, щоби до «човника» вмістилося яйце. Також раджу для начинки брати маленькі яйця.

    Кожен шматочок тіста розвалковуємо на столі, притрушеному борошном, 5 мм завтовшки, розміром як дві долоні.

    Загортаємо краєчки досередині - один раз та другий, виходять «бортики човна».

    Гарно зліпляємо докупи «ніс» та «корму», й човник готовий!

    Викладаємо їх на деко, застелене пергаментом, що змащений олією, та наповнюємо начинкою з сиру.

    Можна змастити жовтком бортики, аби вони набули гарної блискучої скоринки.

    Ставимо до розігрітої духовки та випікаємо аджарські хачапурі упродовж 20-25 хвилин за за 180 С.

    Коли бортики стануть сухими, час додавати до начинки по шматочку масла та яйце. Можна лише масло, хто як любить, але із яйцем хачапурі набагато ефектніше виглядають. Але зверніть увагу: якщо яйце величеньке, або навіть середнього розміру, при виклдаданні його до човника білок зазвичай не вміщується на «тікає» на деко. Тому я розбиваю яйця до мисочки, а звідти вже ложкою викладаю до «човників» жовток та трохи білка. Решту білків можна використати до омлету чи іншої випічки.

    Продовжуємо запікати ще кілька хвилин, доки яйця будуть готові - не довго, аби жовтки були не засушеними, а смачними, як у яєчні. А щоб жовтки були яскравими, жовтенькими, після запікання можна обережно зсунути білу плівку ложкою.

    Їсти аджарські хачапурі-човники неодмінно варто гарячими, тоді вони найсмачніші!

    Спробуйте і напішить Ваші враження від рецепту:)

    1. 5
    2. 4
    3. 3
    4. 2
    5. 1

    (2 голоса, у середньому: 5 из 5)
    Напишіть коментар до цього рецепту ↓

    Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
    * Обов`язкові для заповнення поля
    Увага: всі коментарі проходять модерацію.