Болгарська кухня: Баниця із бринзою
Опис
Хочу познайомити Вас із простим та напрочуд смачнющим рецептом болгарською кухні - баницею! Це пиріг із бринзою з листкового тіста, який швидко та легко готується та настільки ж мотороно з’їдається!
Відтак як мені трапився цей рецепт, я готувала баницю з бринзою вже багато разів, і пектиму ще, бо цей чудовий пиріг до вподоби усім в нашій родині. Перші згадки про баницю відносяться аж до Х століття, тож цьому рецепту вже більш ніж тисяча років! А баницю так само обожнюють та готують не лише в Болгарії, але й у Греції, Молдові та Сербії. Нумо і ми спробуємо!
Впорається навіть кулінар-початківець, а результат буде гідний ресторану! Треба якісне готовое листкове тісто, шматок бринзи та чималий пучок зелені, тому це дуже весніний та літній рецепт. Хоча традиційно це Новоірчна та Різдвяна страва, але нині баниця готують у будь-яку пору року, коли забажається.
Класичну баницю готують з витяжного тіста (філо), як австрійський штрудель. Але є й простіший варіант: листкове бездріжджове тісто.
Способів формовки пирога також два. У першому начинку кладуть між двома листами тіста, як-от ми зараз. У другому - з тіста роблять рулетик з начинкою, який вкладають до форми спіраллю.
Є безліч варіацій начинок для баниці: цибуля з яйцем; м’ясо з цибулею; із солодким чи солоним сиром; з гарбузом чи яблуками. Зараз пропоную вам зготувати баницю з бринзою.
Інгредієнти:
Для випікання потрібна нероз’ємна, а цільна форма із досить високими бортиками, щоби заливка не протекла. Я пекла у скляній формі 25х35 см.
- 500 г листкового тіста;
- 200-300 г бринзи;
- Пучок зеленої цибулі;
- Цибуля-порей, шпинат, петрушка, кріп - будь-яка свіжа зелень;
- 30 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 120 мл молока.
Інструкція:
Хай листкове тісто відтане за кімнатної температури. Коли воно стане м’яким, кладемо тісто на лист змащеного олією пергаменту та злегка розкачуємо. Не хвилюйтеся, листкове тісто, попри відому думку, можна розвалковувати. Нам потрібен корж розміром, як дно форми. Переносимо його до форми разом із пергаментним папером.

Рівномірно посипаємо бринзою, натертою на великій тертці.

Зелень треба заздалегідь помити, зануривши на 5 хвилин до холодної води та потім прополоскавши під проточною, а тоді трохи обсушити. Тоді нарізати та посипати нею зверху бринзу.

Тепер розкачаємо другий корж та викладемо зверху на перший. Трохи притискаємо краєчки. Розрізаємо пиріг на 8-12 прямокутників чи квадратів, прорізаючи майже до низу.

Готуємо заливку, збиваючи яйця із молоком. У класичному рецепті баниці це не звичайне молоко, а кисле, або ж болгарський йогурт.

З ложки рівномірно поливаємо заливкою баницю, щоб заливка потрапила до розрізів. Завдяки цьому пиріг буде соковитим.

Вершкове масло ріжемо невеличкими шматочками та розкладємо на баниці. Або ж можна розтопити масло та змастити пиріг зверху, ще до заливки.

Ставимо баницю до духовки, розігрутої до 180С, та випікаємо близько 30-35 хвилин. Тісто має розшаруватися та набути апетитного золотистого кольору. Перевірте шпажкою, чи готовий пиріг, та діставайте. Під час випікання баниця стає досить високою. Вистигаючи, вона може трохи опуститися, але то нічого.

Чекаємо, коли пиріг із бринзою трохи охолоне, розрізаємо на порції та пригощаємося!

Смачного!

Впевнена, що тепер баниця стане й Вашим улюбленим рецептом!