Подивіться, яке гарне поліно, припорошене сніжком, подекуди вкрите смарагдовим мохом... нумо відріжемо шматочок та скуштуємо! Поласувати шматочком цього поліна цілком можливо, адже воно насправді — бісквітний рулет з шоколадним кремом, ніжний та напрочуд смачний!
Рецепт “Різдвяного поліна” родом із Франції. Самому ж звичаю, пов'язаному з поліном, дуже багато років. Навіть століть! Бо традиція спалювати велику колоду з дуба, в'яза чи вишні буkа ще у кельтів. Так вони святкували День Зимового Рівнодення, і палання колоди уособлювало повернення сонця та світла, відродження дня.
У Середні віки цей звичай в різних варіаціях зберігався в багатьох країнах Європи. Англійці починали готувати різдвяне поліно аж за рік до свята. В Греції та Сербії поліно не просто шанобливо заносили до хати, а ще й поливали вином, маслом та медом. В італійців воно мало горіти аж до Водохреща, тому дбайливо підтримували вогонь в печі. В Німеччині обирали таку здоровенну колоду, що її доводилось везти кіньми. А попіл з поліна потім розвіювали по полях для гарного врожаю. А французи клали усередину поліна подарунки та солодощі для дітей.
Але з часом комини та великі печі поступалися місцем невеличким, у які не засунеш колоду, а зрештою й сучасному опаленню. Тому різдвяне поліно спочатку перемістилося на святковий стіл у вигляді декору — невеличкого полінця, гарно оздобленого та прикрашеного. А тоді взагалі перетворилося на їстівне — рулет з кремом, який в розрізі дуже нагадує деревний зріз із кільцями.
Є не одна варіація рецепту: шоколадний рулет із шоколадним кремом або білий із шоколадним ганашем; “поліна” розмаїто прикрашають, малюючи візерунки на кремі, щоб було схоже на кору, виліплюючи сучечки та гілочки, виготовляючи їстівні грибочки та мох. Спробуйте й ви приготувати такий цікавий та ефектний тортик за французькою традицією!