Контент

Рецепт вергунів — хрустиків на сметані

Порцій: 4-6  
Калорійність: 30 ккал  
Час приготування: 15 хвилин
Домашня

Опис

Пропоную Вам чудовий рецепт улюблених ласощів з дитинства — хрустики на сметані! Хрусткі, золотисті, у легкому сніжку цукрової пудри... Смакота!

Є кілька варіацій рецепту хрустиків, або, як правильніше казати українською, вергунів: на молоці, на кефірі, на сметані. Я знайшла цей рецепт ось тут, на Гарді:
https://thegard.city/read/dosvid/107843/vesilni-recepti-u-pervomajsku-20-stolittya
Таких ось хрустиків на сметані багато-багато смажили на весілля у 70-80-х роках 20 століття! Правда ж, цікаво? І я вирішила відтворити давній рецепт. Вийшло легко та смачно!

Інгредієнти:

На 2 таці хрустиків:

  • 3 яйця
  • 100 г цукру
  • 100 г сметани
  • півпакетика ванільного цукру
  • велика дрібка солі
  • 3,5-4 склянки борошна

Інструкція:

Рецепт дуже простий! Змішуємо яйця, цукор, сіль — можна міксером, можна просто вінчиком чи виделкою; додаємо сметану, знов перемішуємо, та замішуємо тісто, поступово додаючи борошно. Його може знадобитися більше чи менше - “скільки візьме тісто”, щоби вийшло не липким та еластичним. Гарно вимішуємо тісто — хвилин 5, за необхідності підсипаючи борошно. Ретельне вимішування сприяє тому, що тісто робиться гладеньким та перестає прилипати до рук; добре розвалковується й не рветься. Вимісіть хвилин 5, тоді діліться на дві частини, одну розвалковуйте на столі, злегка притрушуючи борошном, до 2 мм завтовшки.

Нарізаємо ромбиками навскоси, всередині кожного робимо проріз та протягуємо кінчик хрустика.

Розігріваємо у сотейнику рафіновану олію (1 склянка, в мене малий сотейник на 4-5 хрустиків, зате олії йде небагато, на відміну від широкої пательні). В гарячу олію обережно викладаємо хрустики. Смажимо, доки зазолотяться знизу, тоді перевертаємо виделкою.

Коли підрум'яняться з обох боків, виловлюємо шумівкою та викладаємо на паперові рушники, аби прибрати зайвий жир.

Тоді перекладаємо на тацю та притрушуємо крізь ситечко цукровою пудрою.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *