Спосіб приготування:
- Духовка хай розігрівається до 180 С.
- Формочки вистеляємо пергаментним папером, промащеним олією. Денця формочок також змащуємо олією.
- Кефір кімнатної температури вливаємо до миски, додаємо туди лимонний сік та харчову соду й перемішуємо.
- Майже зразу помітите бульбашки — то сода вступила в реакцію із кисломолочним продуктом.
- Нам того і треба — а поки що поставимо розтоплюватися масло (у микрохвильовці на мінімальній потужності, секунд на 35-50 чи на плиті на водяній бані) та займемося сухими інгредієнтами.
- Їх — а саме просіяне борошно, розпушувач, ванілін та куркуму - змішуємо в окремій мисці.
- Борошно можна взяти двох видів: пшеничне вищого сорту (250 г)та повнозернове (100 г), або пшеничне та борошно зі спельти (дикої пшениці) В цьому рецепті я брала саме його (приблизно 1/3) та десь 2/3 білого борошна. Тому пасочки вийшли бежевого кольору.
- До кефіру вливаємо тепле (не гаряче) розтоплене масло, додаємо цукор та сіль, перемішуємо.
- Додаємо цедру лимона, терту на дрібній тертйці.
- Вливаємо кефірну суміш до сухої та знов перемішуємо — досить швидко, допоки рідкі та сухі інгредієнти поєднаються і все — вимішувати не треба!
- Розкладаємо тісто по формочках та ставимо у розігріту духовку на середній рівень.
- Якщо в духовці тільки нижній нагрів, краще поставити форми на деко, а на дно духовки — пательню з водою, аби випічка не пригоріла знизу, поки пропечеться серединка та зазолотяться вершечки. Якщо є нижній та верхній нагрів, можна розставити формочки на решітці. Між формочками має бути відстань кілька сантиметрів, аби гаряче повітря рівномірно циркулювало між ними.
- Випікаємо пасочки на кефірі від 35-40 хвилин до 1 години, в залежності від Вашої духовки та розміру формочок. Перевіряємо деревяної паличкою: якщо вона суха, то паски готові.
- Трошки чекаємо, тоді дістаємо їх з формочок та знімаємо папір.
- Охолоджуємо пасочки на решітці, тим часом можна зробити глазур із цукрової пудри та лимонного соку.
- Поливаємо пасочки глазур'ю...
- Або притрушуємо цукровою пудрою крізь невеличке ситечко.
Смачного та радісного Вам свята!